п’ятниця , 29.03.2024

Житель Прикарпаття рік працював у Польщі, щоб зібрати хабар для суддів

Житель Івано-Франківської області надіслав до судів три конверти з грошима – по 500 доларів у кожному.

Гроші він поклав разом із клопотаннями, повідомляє Сьогодні”.

Два конверти відіслав до Коломийського міськрайонного суду і один – до Верховного Суду України.

Адресатами були вказані не конкретні судді, а самі установи. У Коломиї, коли секретарка показала дивні листи, викликали поліцію. Серед документації знайшли записку.

“Я даю винагороду за достовірне розслідування – 500 доларів США”– йшлося в записці.

Щедрий відправник – колишній співробітник районної “Стандартметрології”. 15 років тому його, за даними суду, засудили за привласнення чужих коштів.

Цей вирок колишній чиновник відчайдушно оскаржував. Також написав заяву до поліції, що проти нього дали неправдиві свідчення. Однак у поліції не знайшли підтверджень словам чоловіка, і кримінальне провадження за його заявою закрили. Саме це рішення і намагався оскаржити колишній працівник “Стандартметрології”.

“Я стверджую, що мене оббрехали, і я систематично, постійно займаюся тим, щоб мене виправдали”, – говорить пенсіонер Михайло Дрогомирецький, який надіслав конверти до судів.

Щоб зібрати гроші для суддів, стверджує Михайло Дрогомирецький у розмові з кореспондентами “Сьогодні”, він рік працював у Польщі.

“Заробив 1500 дол., і за те, щоб мені пред’явили офіційні документи, я в Коломийський міський суд направив 1000 доларів і до Верховного Суду України – 500 доларів”, – говорить Михайло Дрогомирецький.

У Верховному Суді України журналістам “Сьогодні” підтвердили, що до них дійсно прийшов конверт.

“Виявлені в конверті п’ять купюр, кожна з яких візуально схожа на грошову купюру номіналом 100 доларів США, передані на зберігання керівнику апарату Верховного Суду. Одночасно в той же день направлено лист до Національного антикорупційного бюро України з метою інформування цього органу про ці обставини і вжиття передбачених законодавством заходів”, – відповіли “Сьогодні” у Верховному Суді України.

Михайло Дрогомирецький заперечує, що давав хабар. Запевняє – це була нагорода.

“Мені не шкода цих грошей, я захищаю честь і гідність”, – говорить пенсіонер.

Однак тепер чоловікові загрожує чергова судимість. Поліція почала проти пенсіонера кримінальне провадження за спробу дати хабар. У разі винесення обвинувального вироку чоловікові загрожує до чотирьох років позбавлення волі.