п’ятниця , 29.03.2024

Гірськолижний комплекс Буковель виставлять на продаж

Державний ПриватБанк збирається позбутися непрофільного активу, що дістався від колишніх власників

Як повідомила НВ Бізнес заступник голови правління ПриватБанку Галина Пахачук, держбанк почав підготовку до продажу найбільшого в Україні гірськолижного курорту Буковель. За її словами, коли цей комплекс потрапив на баланс ПриватБанку, після націоналізації банку, його задекларована вартість становила 12,6 млрд грн.

В комплекс входять готель «Зірка Буковелю», готель Radisson blu, 16 підйомників на 62 траси, земельні ділянки. Зараз банк вибирає консультанта з оцінки та продажу активу. «Банку належить дві третини комплексу, який складається з 64 об’єктів, одна третина припадає на ТОВ Скорзонера», — уточнила Пахачук.

Буковель — це дуже цікавий актив, визнає директор Центру розвитку туризму Володимир Царук.

«Це прибутковий бізнес, а готель Radisson — це єдина мережева готель курорту з дуже непоганою заповнюваністю», — говорить Царук.

Найвищий прибуток, за словами Царука, приносить робота підйомників. Наприклад, за даними курорту, зараз вартість скі-паса (квитка на всі підйомники) на один день коштує 1,12 тис. грн, що відповідає 40 євро і порівнянний за цінами з іншими європейськими гірськолижними курортами. Останній рік кількість лижників у Буковелі не росте, визнає Володимир Царук, що пов’язано з теплою зимовою погодою і дією безвізового режиму з країнами ЄС. Багато туристів вирушають підкорювати схили на курорти Словаччини, Австрії, Андорри, Італії і Франції.

Придбати частину активів Буковеля могли б іноземні інвестори, які зараз керують аналогічними курортами в країнах ЄС, визнає керівник аналітичного департаменту інвестиційної компанії Concorde Capital Олександр Паращій.

«Це хороший актив, але у нього є нюанс — чи зможе новий власник домовитися з Ігорем Коломойським. Остання історія з Центренерго демонструє, що можуть бути проблеми», — говорить він.

У відкриття гірськолижного курорту в селі Славське інвестує і власник концерну Галнафтогаз Віталій Антонов. Зараз компанія Окко-ритейл (належить концерну) займається розробленням технічної документації на будівництво близько 65 кілометрів гірськолижних трас на північному схилі гори Захар Беркут з боку села Верхня Рожанка. Загальний термін реалізації проекту становить три-п’ять років, обсяг інвестицій — до $500 млн.