субота , 20.04.2024

Гончарук подав у відставку. Зеленський пропонує Шмигаля на посаду прем’єр-міністра

Президент Володимир Зеленський запропонував фракції “Слуга народу” призначити прем’єром Дениса Шмигаля.

Денис Шмигаль

Ввечері у вівторок, 3 березня, одразу декілька авторитетних українських ЗМІ повідомили, що віце-прем’єр – міністр громад і територій, львів’янин Денис Шмигаль замінить прем’єр-міністра Олексія Гончарука на чолі Кабінету міністрів України.

Зокрема, за інформацією «Української правди», кандидатуру Дениса Шмигаля запропонував президент України Володимир Зеленський на засіданні фракції «Слуга народу» у парламенті сьогодні ввечері. Як повідомляється, Шмигаля планують призначити не виконуючим обов’язки прем’єра, а повноцінним главою уряду, пише Zaxid.net.

Водночас видання LB.ua повідомило про можливий майбутній склад кабміну. Як повідомляється, під час завтрашнього засідання Верховної Ради на Кабінет міністрів України чекають наступні зміни:

Міністром економіки замість Тимофія Милованова стане Роман Жуковський, який очолював профільне управління в Секретаріаті президента Віктора Ющенка наприкінці 2000-х.

Сам Милованов залишиться міністром, але тільки сільського господарства.

Міністром фінансів замість Оксани Маркарової повинен стати Ігор Уманський, який двічі був першим заступником міністра фінансів, а в 2009-2010 роках виконував обов’язки міністра.

Дмитра Дубілета на посаді міністра Кабінету міністрів змінить Олег Демчина.

У Міністерстві розвитку громад і територій Шмигаля можуть замінити Олексій Чернишов або Людмила Бугай.

Колишній соратник Віталія Кличка Олексій Резніков очолить міністерство з реінтеграції. Наразі він представляє Україну в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи. Був секретарем Київради в 2014-2015 роках і заступником голови КМДА в 2016-2018 роках. До приходу в політику Резніков був відомим і авторитетним адвокатом.

Також з’явиться посада віце-прем’єра з питань оборонної промисловості. Її віддадуть Олегу Коростельову, керівнику КБ «Луч».

Зоряну Скалецьку, яка знаходиться на обсервації в Нових Санжарах, може замінити Ілля Ємець. Він уже очолював МОЗ короткий час в 2010-2011 роках.

Олімпійський чемпіон з фехтування і віце-президент Федерації фехтування України Вадим Гутцайт може очолити новостворене Міністерство спорту.

Міноборони замість Андрія Загороднюка очолить Андрій Таран.

Водночас, Арсен Аваков залишиться очільником МВС. Президент Зеленський назвав його одним з найефективніших урядовців.

Як повідомляє «Інтерфакс-Україна», з посиланням на депутата фракції «Слуга народу» Олександра Качуру, чинний прем’єр-міністр Гончарук вже направив до Верховної Ради свою заяву про відставку.

Хто такий Денис Шмигаль?

Денис Шмигаль – 44-річний львів’янин, науковець та громадсько-політичний діяч. Очолював Івано-Франківську обласну державну адміністрацію.

Шмигаль у 2014 році невдало балотувався у народні депутати Верховної Ради по виборчому округу №121 (Львівська область) як самовисуванець. У 2015 році він також балотувався до Львівської облради від партії «Народний контроль».

У січні 2018 року Шмигаль став директором Бурштинської ТЕС (ПАТ ДТЕК «Західенерго»). До цього обіймав посаду голови департаменту економічного розвитку, торгівлі та промисловості Львівської ОДА, був заступником начальника ГУ Міндоходів у Львівській області.

У червні 2019 року Шмигаль був одним з трьох кандидатів на посаду Львівської ОДА. Натомість з 2 серпня 2019 року очолив Івано-Франківську ОДА.