субота , 20.04.2024

За 100 кілометрів від Франківська – евакуйованих українців із Китаю можуть привезти у відомий санаторій

У Тернополі та на його околицях вже другий день неспокійно – евакуйованих з Китаю українців та два десятки іноземних громадян можуть розмістити у місцевому санаторії.

коронавірус Китай

У понеділок, 17 лютого, тернопільські Інтернет-видання сповістили, що евакуйованих з Китаю українців та два десятки іноземних громадян готуються розмістити у санаторії “Медобори”.

Новина відразу ж набула неабиякого резонансу. Тернопільська ОДА взялася “гасити пожежу” і оприлюднену сенсацію проголосила “фейком”. Мовляв, журналісти усе вигадали.

Але у даній ситуації справдився вислів “диму без вогню не буває”.

Сьогодні, 18 лютого, у селищі Микулинці, на території якого розташований санаторій, провели позачергову сесію, щоб розглянути “евакуаційне питання”.

На сесії депутати заслухали головного лікаря санаторію Василя Мартинюка. Під тиском громадськості той фактично зізнався, що мав розмову у Кабміні з приводу розміщення евакуйованих у санаторії. Фахівці МОЗу визнали заклад придатним для прийняття евакуйованих на карантинний період.

Щоправда, за словами головлікаря, остаточного рішення не було прийнято та й зрештою, загалом по Україні вивчається 20 закладів у різних регіонах, де можна розмістити евакуйованих.

У микулинецьких депутатів та представників громади, які були присутні на сесії, ця інформація викликала обурення. Відтак, на сесії було прийнято рішення заборонити приймати евакуйованих людей з Китаю на території Микулинецької ОТГ, оскільки санаторій “Медобри” не облаштований для цього  та й зрештою за кілька десятків метрів від закладу уже розташовані житлові будинки.

Заборона забороною, але місцеві мешканці вдалися до превентивних заходів – сьогодні від ранку при в’їзді у село розташовані блокпости. Люди побоюються, що обласна і центральна влада можуть проігнорувати їхню думку і таємно розмістити евакуйованих у санаторії.

Проти розміщення евакуюваних з Китаю виступили і у Тернопільській міській раді. Міський голова Тернополя Сергій Надал заявив, що в області не має обласної інфекційної лікарні, де можна було б розмістити людей на випадок виявлення хворих коронавірусом серед евакуйованих із Китаю і надати їм належну повноцінну медичну допомогу.

Забили на сполох і депутати Тернопільської обласної ради, які у середу, 19 лютого, планують провести позачергову сесію. Перший заступник голови облради “тимошенківець” Василь Деревляний повідомив, що власник приватного санаторію та голова Тернопільської ОДА Ігор Сопель дали згоди на розміщення людей, евакуйованих із Китаю.

Окрім цього за словами Деревляного, 17 лютого Державіаслужба в телефонному режимі зверталася до керівництва тернопільського аеропорту про можливість прийняття літака з евакуйованими, на що отримала обґрунтовану відмову. Очікується, що на сесії облради депутати намагатимуться заблокувати розміщення евакуйованих у непристосованому приватному санаторії.

Санаторій “Медобори” розташований за 20 кілометрів від Тернополя, за 100 кілометрів від Івано-Франківська, якраз неподалік траси Тернопіль – Івано-Франківськ, і за 140 км від Львова. Тернопільський аеропорт перебуває в занедбаному стані і наразі не здатен приймати потужні пасажирські літаки.

Нагадаємо, через два дні, 20 лютого, в Україну прибуде літак з евакуйованими українцями з Китаю. З ураженого коронавірусом регіону “піднебесної” вивезуть 49 українців та ще 25 іноземців.

МОЗ запевняє, що евакуюють тільки “здорових людей”, які перед вильотом проходитимуть медогляд спеціалістів. Людей з симптомами коронавірусу евакуйовувати не будуть.

Проте куди саме будуть евакуйовувати людей, які проходитимуть двотижневий карантин, влада наразі не розголошує, оскільки Кабмін засекретив цю інформацію.

Читайте також:
Українця, який захворів на коронавірус, незабаром випишуть з лікарні