п’ятниця , 26.04.2024

Франківці підозрюють, що їхніх собак хтось навмисно отруює (ВІДЕО)

Сім випадків отруєння собак зафіксували в Івано-Франківську за тиждень.

Про це повідомила керівниця благодійної організації «Дім Сірка» Наталія Когут.

За її словами, собаки гуляли в одному районі міста, а потім у них виявляли схожі симптоми, інформує Суспільне.

Ірина Сухарєва припускає, що її собака отруїлась на прогулянці, адже через декілька годин її здоров’я почало погіршуватись. У ветеринарній лікарні діагностували отруєння. Жінка каже: «Ввечері вона почала різко й хаотично бігати квартирою. В неї почалася жахлива судома: пащу розкрила, очі закотила. Я думала, що собака вже «від’їжджає» повністю. Ми звернулися в лікарню, їй надали медичну допомогу. Собачка повністю втратила зір. Вчора вона була більш адекватною, а сьогодні не може прийти до себе, вона періодично «зависає», не розуміє, де знаходиться, розгублена».

Випадків такого отруєння в Івано-Франківську є вже сім за тиждень, розповідає керівниця благодійної організації «Дім Сірка» Наталія Когут. За її словами отрута є в парках міста – на Міцкевича, Шевченка, а також на вулиці Мазепи та Івасюка. В собак, які гуляли в цих районах, схожі симптоми.

Наталія Когут каже, що дві тварини втратили зір, четверо – померли: «Все ж таки це було отруєння. Всі симптоми вказували на це. Лише питання, яке це отруєння. Бо раніше труїли щурячою отрутою. Але зараз, після розтину у собаки, яка померла, виявили наркотичний засіб. Який точно, сказати не можу, бо цим повинні займатися правоохоронні органи. Тварина не їсть, вона нюхає, – і починається отруєння, – йде удар по головному мозку, набряк, і від того починається судома».

В одну з ветеринарних лікарень міста за останній тиждень потрапили три собаки зі схожими ознаками хвороби. Ветеринарний лікар Ілля Тозліян розповідає, що такі симптоми можуть проявлятися лише тоді, коли собака з’їла отруйну речовину – просто понюхати недостатньо: «Цих тварин пов’язувало те, що вони гуляли в одному районі. І клінічні симптоми, а це були клоніко-тонічні судоми, почали з’являтися через деякий час після того, коли тварини погуляли на вулиці. Ми підозрюємо, що це було отруєння, тому, що в нас є лабораторні досліджння, які вказують на це. І ще ми дослідили вміст шлунку тварини, яка померла в іншій лікарні, і виявили там елемент, який теж може викликати такі клінічні симптоми».

Звернення до поліції стосовно отруєння тварин впродовж 2019 року не надходило. Однак вчора, вперше за рік, таку заяву написав житель Івано-Франківська, собака якого померла 2 лютого.

«Як зазначає заявник, можливо, його собаку отруїли десь на вулиці. Був факт розтину, і 4 березня має бути кінцева експертиза. І тоді буде встановлено, чи був факт отруєння собаки, чи ні. Стаття 299 Кримінального кодексу України – «Жорстоке поводження з тваринами» – передбачає відповідальність у вигляді штрафу у розмірі 50-ти неоподаткованих мінімумів громадян або арештом на строк до 6 місяців», – коментує ситуцію начальник відділу превенції Івано-Франківського відділу поліції Ігор Наливайко.

Авторка: Діана КОРЖУК