п’ятниця , 29.03.2024

Злата Прага: ТОП-10 місць, які обов’язково варто відвідати у столиці Чехії

Прага, безсумнівно, одне з найцікавіших міст Європи.

Злата Прага

Вона пропонує відвідувачам різноманітні пам’ятки, вражає цікавою архітектурою, а десятки вузьких вулиць старого міста мають свою неповторну атмосферу. Історичний центр Праги також входить до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Кількість визначних пам’яток у місті настільки велика, що створення списку з 10 місць, які варто відвідати в Празі, завдання не з простих. Список, очевидно, дуже суб’єктивний, найкраща десятка була обрана із початкового списку, який налічував майже двадцять позицій. Якщо Ви збираєтеся відвідати столицю Чехії під час Різдва, також варто відвідати різдвяний ярмарок у Празі.

1. Карловий міст

Адреса: Karlův most, Praha 1

Прикрашений десятками барокових статуй, це, мабуть, найхарактерніше та найчарівніше місце у Празі. Міст довжиною 621 метр і шириною майже 10 метрів, на його балюстрадах – 30 статуй, переважно барокових, що представляють цікавий зв’язок з готичним мостом.

Це місце особливо атмосферне перед сходом сонця та пізньої ночі, тільки тоді ми матимемо шанс прогулятися ним у тиші та самотності. У другій половині дня та у вихідні дні це одне із багатолюдніших місць Праги.

2. Празький замок

Празький град

Адреса: Pražský hrad, Praha 1

Празький замок – це замковий комплекс, який складається з декількох інших будівель, що існують з IX століття. У минулому він був резиденцією чеських королів, а зараз є резиденцією президента Чехії. За даними Книги рекордів Гіннеса, це найбільший замок у світі за площею (70 тис. кв. м).

Замковий комплекс представляє багато архітектурних стилів. Знайдете у ньому готичний собор св. Віта або романську базиліку св. Джорджа. Крім того, є палаци (включаючи Літній палац королеви Анни зі співаючими фонтанами, Старий Королівський палац), монастир, сади, оборонні вежі, музеї, а також знаменитий Золотий провулок.

3. Собор святих Віта, Вацлава та Адальберта

Адреса: III. nádvoří 48/2, Praha 1

Величний собор – це місце, яке обов’язково варто відвідати, перебуваючи в чеській столиці. Це головна церква Праги та резиденція празьких архієпископів, чеський примат, це також коронація та поховання чеських королів. Собор є частиною комплексу замків Градчани. Вхідні квитки не найдешевші, але інтер’єр настільки феєричний, що варто заглянути туди.

  1. Золота вулиця

Прага, Золота вулиця

Адреса: Zlatá ulička, Praha 1

Вулиця в Празькому замку в Празі. Її витоки датуються 16 століттям, коли для замкової варти існували житлові приміщення, але його теперішня назва походить від золотарів, що мешкали в ньому у 17 столітті – євреїв, які таким чином працювали для укриття в замку.

Цікаво, що її називали також вулицею алхіміків, але алхіміки ніколи там не жили і не працювали. Поруч із Золотою вулицею знаходиться Біла вежа, яка служила в’язницею до 18 століття. Наприкінці 16 століття там проходив англійський шарлатан та алхімік Едвард Келлі, який вважав себе відкривачем Філософського каменю.

Золотий провулок складається з численних різнокольорових будиночків, у 20 столітті там мешкали письменники та поети (в тому числі Франц Кафка). У даний час є чарівні галереї, виставки та магазини.

5. Празький астрономічний годинник

Прага, астрономічний годинник

Адреса: Staroměstské náměstí 1/3, Praha 1

Також його називають Празький Орлой. Це середньовічний астрономічний годинник, встановлений у 1410 році, що робить його одним із трьох найстаріших астрономічних годинників у світі. Він розташований на південній стіні Староміської ратуші на Празькій площі.

Він складається з трьох частин: астрономічної, яка показує розташування небесних тіл, календаря – із місяцями та анімації, що містить рухомі фігури дванадцяти апостолів, зображення смерті, марнославства та жадібності. За місцевою легендою, місто постраждає, якщо годинник нехтувати.

Слава годинника охопила всю Європу, і багато інших міст хотіли, щоб чеський годинниковий виробник Ханус створив для них такий годинник, щоб не дати міським радникам засліпити це – принаймні, так пише легенда.

6. Порохова вежа та муніципальний будинок

Прага, Порохова вежа

Адреса: nám. Republiky 5, Staré Město

Порохова вежа

Порохова вежа (або Ворота) – це 65-метрова пізня готична вежа, одна з оригінальних тринадцяти міських воріт, що розділяють старе та нове місто один від одного. Будівництво розпочалося в 1475 р. за часів короля Владіслава II Ягайлонціка.

Це мав був бути привабливий в’їзд до міста. Біля воріт був царський двір, але вежа втратила своє значення в 1483 році, коли королівське місце було перенесено в Градчани. Ворота з порохом отримали назву в 17 столітті, коли він призначався для складу пороху.

Муніципальний будинок

Муніципальний будинок розташований на площі Республіки, неподалік від порохових воріт, однієї з найвідоміших споруд у стилі модерн у Празі. На його місці спочатку був Королівський палац, який був резиденцією чеських королів у 1383-1484 роках. Окрім Палацу, до складу комплексу входили будинки суду, лазні, сади, а також будинок лева.

Сам будинок був побудований у 1905-1912 роках, інтер’єр прикрашали найвідоміші чеські живописці та скульптори (в тому числі Альфонс Муха). Найбільший зал – це зал ім. Фрідерика Сметана, який виступає концертним залом, місцем виставок та культурних заходів. Тут у 1918 році було проголошено незалежність Чехословаччини.

  1. Церква Пресвятої Богородиці перед Тином

Прага, церква перед Тином

Адреса: Staroměstské nám., Staré Město

Готична церква зі своїми вражаючими двома 80-метровими вежами – це прекрасна споруда, що виділяється серед інших на площі Празького ринку. Це була головна церква цієї частини міста з чотирнадцятого століття. Вона стояла на місці романської церкви і будувалася 100 років.

Містить цікавий надгробний пам’ятник видатного датського астронома 16 століття Тихо Браге та органи 1673 року, які є найстарішими у Празі. Найзначніший елемент – це північний церковний портал, який є роботою Пітера Парлера, а золотий медальйон між вежами привертає увагу.

8. Єврейський квартал – Юзефув

Адреса: U Staré školy 1, Praha 1

Це один із найкраще збережених єврейських кварталів у Європі, який іноді називають єврейським містом. Одна з найбільших європейських єврейських громад прожила тут 800 років. Згідно з міськими хроніками, у Празі існувало два єврейські поселення ще в 11 столітті. Ви знайдете тут багато синагог, єврейську ратушу, церемоніальний зал Єврейського похоронного товариства, старе єврейське кладовище та батьківщину Франца Кафки.

9. Церква св. Ніколас

Адреса: Malostranské nám., Мала Сторона

Найбільш вражаючий приклад празького бароко, церква св. Ніколас розташована у районі Мала Страна, на площі Малої Міської. Перша церква була побудована тут у 13 столітті, її перейняли єзуїти в 17 столітті, вони купили сусідні будинки, будуючи на їх місці монастирський комплекс.

Завдяки дуже хорошій акустиці церква стала концертним майданчиком. Ця традиція почалася у 18 столітті, коли там навіть грав Вольфганг Амадей Моцарт. Багато прикрашена церква з красивими фресками, безумовно, має свою атмосферу, але вона не така розкішна, як собор св. Віта.

10. Вишеград

Адреса: V Pevnosti 159 / 5b, Praha 2

Вишеград, або Високий замок – це історичний форт, розташований у Празі. Будували його, мабуть, у 10 столітті на пагорбі на правому березі річки Влтава. За легендою, тут було місце перебування чеського правителя Крока, його доньці приснилася мрія, згідно з якою вони повинні знайти в лісі чоловіка, який висіє поріг свого будинку і створить тут нове місто. Мрія здійснилася, нове місто отримало назву «Поріг», що по-чеському звучить як Praha.

Вишеград, поруч з Градчанами, став другим місцем перебування чеських правителів 10 століття. Однак з часом воно втратило значення. Карл IV Люксембурзький побажав, щоб у цьому місці розпочалася Королівська дорога, тобто шлях, яким правителі йшли до коронації у Празі. Вагомим об’єктом у Вишеграді є церква св. Петра і Павла, поруч з якою кладовище, де були поховані найбільші чеські особистості.

Підсумок

Прага – надзвичайно цікаве місце на карті Європи, яке безумовно, варто відвідати. Вона рясніє класичними пам’ятниками, чарівними вулицями та іншими цікавими місцями. Найкраще витратити хоча б кілька днів на вивчення Праги, завдяки величезності атракціонів. Якщо ви вирішите поїхати до Праги, вам обов’язково там сподобається.

2 коментарів

  1. був там два роки тому і 7 із 10 перелічених місць бачив. дуже гарне місто.

  2. Прага — просто фантастичне місто. Одне з найкращих у Європі, а коли я кажу — одне з найкращих, то означає в трійці-пятірці. У той же час відносно бюджетне. Тому дуже раджу туди поїхати.