четвер , 28.03.2024

Евакуація з Китаю завершена: автобуси з українцями заїхали у санаторій “Нові Санжари” (ФОТО)

У селищі Нові Санжари, що на Полтавщині, правоохоронці відтіснили протестувальників і завезли у місцевий медичний центр людей, евакуйованих з китайського міста Ухань.

“Відбуваються заходи з виконання урядового рішення. Ті, хто перешкоджають цьому в неправовий спосіб – це перешкоджання припиняється”. – повідомив речник Міністерства внутрішніх справ Артем Шевченко.

Поліція та Національна гвардія рушили дорогою, яку блокують протестувальники. Ймовірно, правоохоронці “розчищали” коридор для автобусів з людьми, інформує “Українська правда”.

Сутички були нетривалими і станом на 18:55 припинились після того, як мітингувальників відтіснили з дороги.

Станом на 19:15 дорогу до медичного центру звільнили, колона з автобусами під’їжджає.

Станом на 19:40 сутички правоохоронців і мітингувальників поновились. Люди палять шини та дрова на під’їзді до медцентру. За словами джерела УП, місцеві запалили барикаду перед автобусам з евакуйованими.

Станом на 19:56 пожежники розібрали барикаду, автобуси з евакуйованими у супроводі правоохоронців проїхали на територію санаторію.

У колоні є кілька автобусів з розбитими вікнами.

Як повідомляє “Радіо Свобода”, дехто з людей, які були в автобусі посміхалися тим, хто був на вулиці і махали прапорцями України.

Після того, як автобуси заїхали на територію санаторію, правоохоронці закрили ворота.

Як раніше повідомлялося, у “Нових Санжарах” на 14-денній обсервації мають перебувати 45 громадян України і 27 іноземців, а також екіпаж і супроводжуючі лікарі.

Через інформацію, що евакуйованих осіб повезуть у санаторій МВС у Нових Санжарах Полтавської області, місцеві мешканці почали мітинг із вечора 19 лютого, а вранці 20 лютого перекрили дорогу.

Депутати Новосанжарської селищної ради звернулися до президента Володимира Зеленського і просять, аби евакуйованих із Китаю громадян не залишали на обсервацію у медичному закладі на території селища, тому що заклад непристосований.

Стверджується, що у медцентрі немає “ні ізоляторів, ні боксів, належної вентиляційної системи, щоб була проведена ізоляція. Каналізаційна система під’єднана до централізованої каналізаційної системи селища, яка витікає на відкриті поля фільтрації в селі Зачепилівка”.

Водночас у Кабміні зазначали, що відходи будуть утилізовані в спеціальний спосіб і не будуть потрапляти у загальну каналізацію. Самі каналізаційні стоки в обов’язковому порядку будуть знезаражені.

Президент Володимир Зеленський закликав суспільство не панікувати через евакуйованих із китайського міста Ухань та проявити людяність.

Нагадаємо, 20 лютого з Китаю в Україну прилетіли 72 людини: 45 українців і 27 іноземців. Чотирьох осіб через симптоми хвороби не пустили на борт (3 українці і 1 казахстанка).

Близько 11:45 четверга, 20 лютого, літак із евакуйованими з Китаю людьми приземлився в аеропорту Харкова. До цього він намагався приземлитися там о 8 ранку, але через туман покружляв над містом понад пів години – і полетів на дозаправку в аеропорт “Бориспіль”, що під Києвом.

За останніми даними, вірусом Covid 2019 у світі заразилися 75 751 особа (з них понад 74,5 тисячі – у Китаї), померли від його наслідків 2 130 людей, одужали від нього 16 822 людини.

Читайте також:
Чи є прикарпатці серед українців, евакуйованих із Китаю