п’ятниця , 26.04.2024

Із січня українці будуть отримувати дві платіжки за газ

Із січня українці будуть отримувати дві платіжки за газ: одну за споживання газу, другу — за його транспортування.

Про це повідомили в Регіональній газової компанії, до якої входять близько 20 облгазів.

Як будуть розраховувати вартість послуги

Вартість послуги за доставку газу будуть розраховувати індивідуально для кожного споживача. А розмір плати буде залежати тільки від обсягу споживання, пише panorama з посиланням на minfin.com.ua.

«За основу береться обсяг споживання протягом усього року. Це проміжок часу з початку жовтня до кінця вересня. Сума кубів газу, спожитого за рік, множиться на тариф на доставку. Результат ділиться на 12 рівних платежів, які виплачуються щомісяця протягом року», — сказано в повідомленні.

Для домогосподарств з плитою та колонкою, які використовують 170 кубометрів газу в рік, або 14-15 кубометрів на місяць, щомісячний платіж за доставку не буде перевищувати 16 грн.

Найвищі тарифи будуть у Миколаєві (15,4 грн), Чернівцях (14,8 грн), Івано-Франківську (14,1 грн), найнижчі – у Харкові (4,2 грн), Кривому Розі (4,9 грн) і Дніпрі (7,8 грн). При цьому тарифи не будуть залежати від сезону.

При цьому споживачам з газовими лічильниками, хто за фактом не користувався послугою газу в певний період, все одно доведеться платити за транспортування газу.

Наступного року, обіцяють у компанії, плата за доставку газу буде скорегована відповідно до фактичного обсягу споживання.

Щомісячна оптова ціна для таких споживачів у січні 2020 року також складе 5,5 грн за 1 тис. куб. м (без ПДВ, транспортних витрат і націнки газзбутів).

Водночас щомісячна ціна в наступні місяці опалювального сезону може бути і вище гарантованої ціни, і нижче.

Читайте також:
Пенсія-2020: нові правила виходу на заслужений відпочинок