четвер , 28.03.2024

Пішов з життя 99-річний ветеран дивізії “Галичина” Михайло Мулик

25 січня пішов з життя 99-річний голова крайового братства дивізійників “Галичина”, почесний громадянин міста Івано-Франківська Михайло Мулик.

Про це в мережі повідомив міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків.

“Помер Михайло Мулик! Голова крайового братства дивізійників «Галичина», почесний громадянин міста Івано- Франківська! Вічна пам`ять!”, – написав мер.

Як повідомив журналіст Тарас Зень, дивізійників у Франківську вже не залишилося. Орієнтовно 4-6 є ще в області.

Попрощання з Михайлом Муликом відбудеться:

Панахида – в понеділок, 27 січня, о 19.00

Похорон – у вівторок, 28 січня, об 11.00

Проведуть в останню путь легендарного франківця з Будинку смутку, що на Ребета, 3.

Довідково:
Михайло МУЛИК народився 28 жовтня 1920-го року у селі Горожанка Монастириського району, що на Тернопільщині. Батько Іван був підстаршиною Українських січових стрільців. 1937-го став членом Організації українських націоналістів.

За її завданням у вересні 1943 року вступив до лав української дивізії ”Галичина”. Служив радистом. Брав участь у бою під Бродами в липні 1944-го. Потрапив у радянський полон. Два роки допитували в московській Луб’янській тюрмі. На 10 років позбавили волі й на п’ять – громадянських прав. Покарання відбував на вугільних шахтах у Московській області та в Республіці Комі.

Із заслання повернувся 1954‑го. Оселився у Станіславі, тепер – Івано-Франківськ. Працював бухгалтером у виробничому об’єднанні ”Прикарпатліс”. 1989-го став членом культурно-наукового товариства ”Рух”. Був бухгалтером ліквідаційної комісії міськкому й обкому КПРС. 1991-го організував Товариство політичних в’язнів і репресованих. За рік із дивізійником Володимиром Малкошем створив Братство колишніх вояків ”Галичини”.

Написав вісім книжок про визвольну боротьбу українського народу та становлення незалежності.