п’ятниця , 29.03.2024

Найстаріший “морж” в Україні радить, як занурюватися на Водохреща

Віталій Олександрович Маргалик найстарший за віком «морж» в Україні, живе в Івано-Франківську.

найстаріший морж

Вже 52 роки поспіль він занурюється у крижану воду, виконує фізичні вправи та займається бігом.

На перший погляд в ньому важко розгледіти 90-річного дідуся, а все тому, що і почувається Віталій Олександрович набагато молодшим. Напередодні Водохреща пан Віталій розповів свою історію моржування, пише ТРК «Вежа».

«Я від самого народження пов’язаний з водою. У 1929 році мама так поспішала в пологовий, що народила мене просто на пароплаві. Здається, це було на річці Дніпро або ж на протоці. З цього і почалось те, що я ціле життя з водою. Купався майже в усіх морях: Білому морі, Баренцовому, Балтійському, Чорному, Каспійському та інших. Важко пригадати кількість міст, де я у молодості бував і де я моржував», – розповідає Віталій Маргалик.

За його словами, моржуванням почав займатись досить випадково, під час навчання у Львівському університеті фізичної культури.

«Один з моїх викладачів практикував моржування і почав мене теж підбурювати на це. Тож моржуванням я почав займатись у 1967 році. Скажу відверто, спочатку було важко. Але моєю перевагою було те, що почав занурюватись у холодну воду не взимку, а ще в осінні холоди. Вода в цей час ще не настільки «щипає» тіло, як в зимові морози», – каже «морж».

Він моржує вже 52 роки і почуває себе дуже добре.

«Буває, дивлюсь на людину, яка йде згорблено, ще й з ціпком у руках, і дивуюсь. Підходжу, питаю скільки років, а вона мені каже, що 78, а мені 90 і я на ранковій пробіжці. Тоді розумію, що все роблю правильно. Тож для хорошого самопочуття потрібно займатись моржуванням і спортом», – зазначає Віталій Маргалик.

Він радить починати моржування з літа, купатись під час будь-якої погоди. Чи то дощ, чи вітер – байдуже, адже організм має звикати. Адаптувавшись до перепаду температури, організм буде готовий до зимового занурювання.

Багато людей практикують на Водохреща без підготовки занурюватись в ополонку.

«Таке можна робити, але тільки на декілька секунд. Обов’язково після цього зробити розтирання тіла і зігрітись. Зігріватись варто до купання і після: робити фізичні вправи, пробігтись, випити чаю», – радить пан Віталій.

Від часто брав участь у різноманітних змаганнях серед моржів, займав призові місця. Більшість своїх нагород віддав дітям та внукам. Залишає собі тільки картини, які часто дарують разом із грамотами. На сьогодні Віталій Маргалик найстарший «морж» в Україні.

Щоб не нашкодити власному здоров’ю, необхідно дотримуватись простих правил:

  1. Вибирайте людне місце зі спеціально відведеною зоною для купання.
  2. Переконайтесь, що не хворієте на запальні чи хронічні захворювання.
  3. Перед та після купання необхідно розігрітись. Варто порухатись, виконати фізичні вправи. Тіло має бути гарячим, але не пітним.
  4. Не пірнайте у воду.
  5. Перебувайте у воді не довше 10 секунд.
  6. Після купання варто обтертися рушником та випити гарячого чаю.
  7. Не потрібно вживати алкоголю, адже він зігріває на короткий час, а потім дає зворотну дію.
  8. Занурюватись варто разом з молитвою, адже в цей день вода по-особливому цілюща.

Читайте також:
Водосвяття на Бистриці: франківців запрошують на Йорданські святкування