четвер , 28.03.2024

Для в’їзду в ЄС українцям з 2021 року потрібно буде отримати платний дозвіл

Євросоюз змінює правила в’їзду до Шенгенської зони з наступного року

паспорт безвіз

З 2021 року змінюються правила безвізових поїздок до країн Європейського Союзу у зв’язку із запровадженням Європейської інформаційної системи авторизації подорожей (ETIAS).

Як повідомляє Представництво України при ЄС, ці правила стосуватимуться громадян третіх країн, зокрема, й України, Австралії, Бразилії, Великобританії, Канади, США і Японії. Така ініціатива з’явилася ще у 2016 році, а у 2018-му ЄС схвалив усі необхідні законодавчі рішення, пише Панорама з посиланням на Zaxid.net.

Як це працюватиме

З 2021 року перед поїздкою до країн-членів ЄС громадяни України повинні будуть отримати на неї попередній дозвіл, подавши онлайн-заявку. Вартість такої заявки коштуватиме 7 євро, а для людей, молодших 18 років і старших 70-ти, – безкоштовно.

Дозвіл, або ж авторизація, буде дійсна впродовж трьох років або до завершення дії проїзного документа, зареєстрованого при подачі заявки, тобто отримувати дозвіл перед кожною поїздкою в ЄС не буде потрібно.

Що потрібно для отримання дозволу

Для отримання дозволу потрібно буде заповнити онлайн-форму на сайті, який вестиме спеціально створений орган ЄС. У заявці необхідно буде вказати ім’я та паспортні дані. Як пише «Європейська правда», також будуть запитувати деякі дані, які раніше не цікавили посольство, приміром рівень освіти.

Натомість жодних документів для підтвердження мети подорожі чи про рівень доходів, як це потрібно було для отримання віз, надавати не потрібно.

Попередня авторизація дозволить Європейському Союзу завчасно ідентифікувати осіб, що можуть становити міграційну чи безпекову загрозу та значно підвищить безпеку зовнішніх кордонів ЄС.

Тож в анкеті будуть запитання на кшталт таких: чи не бували ви у країнах підвищеного терористичного ризику; чи не відвідували країн, де вирують специфічні епідемії (ЄС буде оновлювати цей список); чи не скоювали ви кримінальних правопорушень за останні 10 років, і якщо так – то в якій країні.

«Видача авторизації на подорож займатиме декілька хвилин у разі відсутності застережень у правоохоронних органів ЄС або елементів, що потребують подальшого вивчення. У разі відмови у в’їзді через ETIAS, особа матиме право подати апеляцію на рішення системи», – запевняють у Представництві України при ЄС.

Очікується, що відмови будуть дуже рідкісними. Система звірятиме дані анкети із доступними іншими базами даних. Якщо до мандрівника будуть застереження, співробітники ETIAS можуть запитати в нього додаткову інформацію, а у виключних випадках – призначити співбесіду.

За задумом, відмовляти у в’їзді будуть через загрозу тероризму від конкретної особи, обґрунтовану підозру щодо причетності до злочинної діяльності, наявність даних, що цей мандрівник планує залишитися в ЄС нелегалом, або наявність порушень, скоєних раніше у країнах ЄС.

Читайте також:
У Польщі роботодавець побив українця, бо той не хотів працювати “на чорно”