п’ятниця , 26.04.2024

Вирішив дати шанс: Зеленський не прийняв відставку Гончарука з посади прем’єр-міністра

Президент України Володимир Зеленський вирішив дати шанс прем’єр-міністру Олексію Гончаруку та його уряду.

Зеленський і Гончарук

Про це він заявив на зустрічі з прем’єром ввечері у п’ятницю, 17 січня, пише  “Українська правда”.

“Я вирішив надати вам шанс і вашому уряду, якщо ви вирішите деякі речі, які сьогодні дуже важливі…

Суспільство в цілому і я надали вам і уряду великий відсоток довіри, правильніше сказати, великий кредит довіри. Тому мені здається, що ви ще не розрахувались за цей кредит перед нашим суспільством. І у вас достатньо енергії це зробити…

Ви глибоко в економіці, глибоко в усіх сучасних процесах, глибоко у всіх процесах, що відбуваються в уряді. Наші депутати цього не знають. Коли вони отримують законопроекти рішуче непопулярні іноді, які реформаторські, вони не мають час навіть з ними нормально ознайомитись, нормально попрацювати в комітетах. Це не нормально. Зовсім. Налагодити цей процес, налагодити діалог з депутатами Верховної Ради”. – зазначив глава держави.

Гончарук подякував президентові, сказав, що Зеленський чітко сформулював задачі, які треба виконати. Пообіцяв, що уряд їх розгляне і незабаром виконає.

Президент і прем’єр домовилися, що до 4 лютого Кабмін прозвітує у парламенті.

Слід зауважити, що Гончарук не зобов’язаний звітувати перед президентом і тим більше подавати йому заяву про відставку. Згідно зі статтею 15 закону про Кабмін, прем’єр має право заявити Верховній Раді про свою відставку – і парламент має розглянути це питання не пізніше, ніж на 10-й день після надходження заявиПрем’єра звільняють нардепи шляхом голосування на пленарному засіданні.

Нагадаємо, вранці 17 січня стало відомо, що Гончарук написав заяву про відставку і поїхав до Офісу президентана консультації замість засідання Верховної Ради, де була передбачена година запитань до уряду. Замість прем’єра перед нардепами виступав глава МЗС Вадим Пристайко.

15 січня в мережі опублікували аудіозаписи, де нібито прем’єр Гончарук зізнається, що він “повний профан в економіці”. Також чути, як голос, схожий на прем’єровий, каже, що у Зеленського “примітивне розуміння економічних процесів” – і йому треба пояснювати їх: наприклад, що гривня зміцнюється завдяки тому, що її сильно розгойдували перед виборами.

У Кабміні заявили, що не мають інформації про справжність записів.

Деякі ЗМІ писали, що прослушку могло встановити Управління держохорони, але в УДО заявили, що не причетні ні до “зливу”, ні до прослуховування топпосадовців.

17 січня Зеленський висунув вимогу до правоохоронних органів за два тижні встановити причетних до запису розмов на зустрічі прем’єра з міністрами та представниками Національного банку.

Читайте також:
Сватають у Кабмін: голові Івано-Франківської ОДА пропонують посаду міністра