середа , 24.04.2024

Ще три села приєдналися до Івано-Франківської ОТГ

До Івано-Франківської територіальної громади приєдналось ще 3 села – Колодіївка, Підпечери та Березівка.

Івано-Франківськ, сесія міськради

Нагадаємо, що раніше до міста вже приєднали дві громади – Черніїв та Підлужжя, пише Панорама Прикарпаття.

Об’єднання потягло за собою низку організаційних змін. По-перше, сільські голови трьох сіл відтепер стають членами виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради. По-друге, утворюються однойменні старостинські округи.

По-третє, всі депутати сільської ради автоматично стають членами старостинської ради. З важливих змін слід також відзначити, що створюється центр надання первинної медичної допомоги спеціально для приєднаних громад.

Серед переваг ОТГ, як неодноразово наголошував міський голова Руслан Марцінків: нові інвестиційні зони для міста, землі за межами населених пунктів перейдуть об’єднаній громаді, кошти інфраструктурної субвенції, ПДФО йтиме в бюджет об’єднаної громади, зниження реверсної дотації (сума, яку місто змушене повертати в держбюджет).

Зрозуміло, що створення ОТГ – це один з ключових моментів реформи децентралізації. Однак, переконаний Руслан Марцінків, об’єднання має бути лише добровільним. До слова, на сесію також прийшли громади сіл Тисменичани та Радча зі зверненням щодо включення їх у перспективний план ОТГ.

Тож депутати дали попередню згоду на добровільне приєднання цих громад до Івано-Франківської ОТГ. На це міський голова зазначив, що не проти і мав попередню розмову з головою ОДА.