п’ятниця , 29.03.2024

У Франківську експонують унікальну ікону з фільму “Тіні забутих предків”

20 грудня в залах Івано-Франківського краєзнавчого музею в рамках святкувань 10-ї річниці реставраційного проекту «Врятуймо скарби разом!» відбудеться ювілейна виставка реставрованих сакральних творів ХVII-XX ст.

врятуймо скарби разом

Подія присвячена пам’яті Івано-Франківських владик УГКЦ — єпископів Софрона Мудрого та Миколи Сімкайла, за благословення яких в 2008 році був започаткований проект, повідомляють “Вікна” з посиланням на інформацію Івано-Франківського краєзнавчого музею.

За десять років реставраційним відділом ІФКМ до експозиції підготовлено ряд багатьох унікальних реставрованих творів галицького іконопису ХVII-XX ст., як з музейної, так і з приватних колекцій, багато з яких будуть виставлені вперше.

Вже відомі в попередніх роках цінні церковні реліквії та артефакти, наукові видання проекту, а також авторські фотороботи Юрія Бакая «Образи Світлих» стануть предметом новоствореної експозиції.

Виставка стане історичною подією в мистецтвознавчому житті, як Івано-Франківська, так і цілої України. На ній вперше за багато років громаді буде представлена сенсаційна знахідка, яка роками перебувала в запасниках ІФКМ, — ікона 1773 року «Спас на престолі» з геніального фільму Сергія Параджанова та Георгія Якутовича «Тіні забутих предків».

В 1963 році цей твір був використаний для створеного ним нового іконостасу в одній із сцен фільму. Зйомка відбувалася в павільйонах кіностудії ім. Довженка в Києві. Після арешту режисера ікона зберігалася в Державному музеї образотворчого мистецтва (НХМУ). В 1974 році, як виявляється, була повернута до Франківська разом з іншими іконами, і на роки стала предметом забуття в музейних фондах.

В процесі підготовки до виставки були зроблені неочікувані, сенсаційні відкриття, а саме: знайдені ще нові ікони та конструкції іконостасу 1773 року з колекцій Івано-Франківського краєзнавчого музею та Музею Мистецтв Прикарпаття, які також були взяті режисером для створення світового шедевру. Відвідувачі експозиції музею зможуть ознайомитись з дослідженнями, які проводили завідувач відділу реставрації ІФКМ Валерій Твердохліб та головний зберігач ММП Віктор Доскалюк .

Другою головною реліквією виставки буде відреставрована перлина колекції, коронована ікона XVII ст. «Богородиця з намистом». Відомо, що ця святиня з майже втраченого іконостасу походила з Іллінської церкви, про що свідчить парна до неї ікона святого Іллі з колекції ІФКМ.

На жаль, історія її походження є втаємничена і ще потребує досліджень. Оскільки пам’ятка вже має широкий розголос і до неї магнітом тягнуться сотні віруючих відвідувачів музею, які отримують біля святині зцілення і благодать, авторами проекту було прийнято рішення виставити її після реставрації для постійно діючої експозиції в виставкових залах для всіх охочих.

Твори, представлені на виставці, відновлені в реставраційному відділі ІФКМ реставраторами Валерієм Твердохлібом, Соломією Сташків-Олійник та Наталією Палійчук.

Виставка експонуватиметься в приміщенні Івано-Франківського краєзнавчого музею за адресою: Івано-Франківськ, вулиця Галицька, 4 А. Час роботи: щоденно з 10:00 до 17:00. Вихідний день: понеділок.