п’ятниця , 29.03.2024

На Прикарпатті прийняли бездефіцитний бюджет на 2020 рік

13 грудня під час 33-ї сесії обласної ради депутати прийняли обласний бюджет на 2020 рік.

Проект основного фінансового документа області представила директор департаменту фінансів ОДА Ірина Мацькевич, інформує Панорама Прикарпаття з посиланням на прес-службу Івано-Франківської ОДА.

При формуванні обласного бюджету на наступний рік враховано підвищення рівня соціальних стандартів. Зокрема, прожитковий мінімум на одну особу із 1 січня складатиме 2027 гривень, з 1 липня – 2118 гривень та з 1 грудня – 2189 гривень. Мінімальна заробітна плата з 1 січня 2020 року становитиме 4723 гривні.

Новації бюджету наступного року. З 1 квітня усі обласні заклади охорони здоров’я фінансуватимуться із Державного бюджету через Національну службу здоров’я за договорами, укладеними на відшкодування вартості надання медичних послуг.

Крім того, з 1 січня передаються видатки на відшкодування пільг та субсидій населенню на оплату житлово-комунальних послуг та надання соціальної допомоги від Міністерства фінансів до Міністерства соціальної політики. З обласного бюджету – це понад 5 млрд гривень.

Загальний фінансовий ресурс обласного бюджету становитиме майже 3 млрд гривень, із них 2,3 млрд грн – це кошти загального і 700 млн грн – спеціального фондів. 40% доходів складатимуть власні надходження обласного бюджету, 60% – трансферти із Державного бюджету. Власні надходження плануються в обсязі 1,2 млрд грн.

Видатки обласного бюджету в першу чергу спрямовуватимуться на оплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери, оплату енергоносіїв та інші захищені статті видатків. Найбільшу питому вагу складає галузь освіти – 24 % усіх видатків.

На виконання заходів регіональних цільових програм в обласному бюджеті передбачено загалом 394 млн. грн.

Як і попередніх років, буде надаватися субвенція з обласного місцевим бюджетам. Також в обласному кошторисі передбачений резервний фонд в обсязі 5 млн грн.

“Бюджет є збалансований, бездефіцитний і враховує усі необхідні першочергові видатки”, – підсумувала свій виступ Ірина Мацькевич.

Після розгляду та обговорення пропозицій депутати підтримали запропонований проект обласного бюджету.