п’ятниця , 29.03.2024

На гривню дешевше: ціни на АЗС трохи впали

24 грудня бензини у великих мережах подешевшали від 50 коп. до 1 грн за літр.

бензин ціни

За день до цього президент Володимир Зеленський закликав трейдерів замість програм лояльності знизити ціни на табло, пише Gazeta.ua.

“Ціни на нафтопродукти напряму пов’язані з курсом валют. Зараз долар падає, а ціна на бензин, який на кордоні купуємо за валюту, стоїть на місці. Це сигнал того, що на ринку щось не так. Маємо багато нелегальних автозаправних станцій. Вони за рахунок того, що не платять податків, працюють без дозволів та ліцензій, продають пальне набагато дешевше. Обсяги продажів легальних АЗС знижуються і вони піднімають ціни, щоб не втратити заробітків. Цього року націнка на літрі порівняно з минулим більша на 30%”, – розповів Сергій Куюн, директор консалтингової групи “А-95”.

В Офісі президента ціни пропонують знизити до 25,6 грн/л. На 24 грудня бензини і дизпаливо у середньомиу коштують 27,1 грн/л.

“В Україні споживач може обрати ціну, якість, сервіс. Різниця у вартості палива на автозаправках може бути в межах 6 гривень за літр. Дорожче бензини коштують у преміальних мережах. Дешевше — в економ. У перших є більший потенціал до зниження. Тільки за останні дні ціни опустилися до 1 гривні за літр палива. До кінця року впадуть ще”, – пояснює Куюн.

ціни АЗС

За його словами, причин, щоб паливо почало дорожчати з початку 2020-го, немає. Бензини навпаки подешевшають, якщо влада встановить рівні умови гри на ринку і компанії будуть конкурувати і пропонувати об’єктивні ціни.

“Наступного року паливо може подорожчати за рахунок зростання вартості нафти у світі. Якщо курс долара буде і далі знижуватися, очікувати подорожчання не варто. Бензин може подешевшати на 1 гривню за літр, якщо акцизи на паливо зрівняють. Однак тоді автогаз зросте в ціні на 2 гривні”, – каже аналітик “Альпарі” Максим Пархоменко.

Читайте також:
Зеленський закликав мережі АЗС знизити ціни на пальне через зміцнення гривні