четвер , 28.03.2024

“Надра України” втратили газове родовище на Прикарпатті через податковий борг 8 гривень і 48 копійок

Окружний адміністративний суд міста Києва визнав законною відмову Державної служби геології та надр продовжити дію спецдозволу дочірньому підприємству НАК «Надра України» «Західукргеологія» на роботи на газовому родовищі в Івано-Франківській області.

газове родовище Прикарпаття

Відповідне рішення суд прийняв 25 листопада, пише Панорама Прикарпаття з посиланням на Наші гроші.

З матеріалів засідання відомо, що «Західукргеологія» ще в 2006 році отримала на п’ять років спецдозвіл на геологічне вивчення та дослідно-промислову розробку Волосянської площі в Івано-Франківській області. Мова йшла про пошук та видобуток нафти та природного газу. Пізніше термін дії дозволу продовжили до грудня 2016 року.

За три місяця до закінчення дії спецдозволу – 29 серпня 2016 року, «Західукргеологія» подала до Держгеонадра документи для продовження робіт на Волоснянській площі. Але отримали відмову, бо Держеонадра отримали від центрального офісу Державної фіскальної служби інформацію, що станом на 1 вересня 2016 року у дочірнього підприємства «Надра Україна» була податкова заборгованість в розмірі 8,48 грн.

Наявність боргу перед бюджетом за звітній період була порушенням умов, за яких видавався спецдозвіл на газове родовище.

Після цього «Західукргеологія» звернулося до суду, де показало довідки податкової за своїм місцем реєстрації – Галицької ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області, про відсутність заборгованості. Але суд не взяв їх до уваги, так як документи були надані з супровідним листом від лютого 2017 року, після розгляду Держгеонадрами питання про продовження дії спецдозволу.

Тому суд прийняв рішення відмовити «Західукргеології» в позові щодо визнати протиправною відмову Держгеонадра та зобов’язати її продовжити дію спецдозволу.

Відмітимо, що в 2015 році НАК «Надра України» провела конкурси з залучення інвесторів для виконання пошукових, геологорозвідувальних, видобувних та інших робіт на чотирьох родовищах, серед них і на Волосянській площі. По ній переможцями стали ТОВ «Нафтогазрембуд-1» та ТОВ «Єврогазконтракт».

Власником та директором «Нафтогазрембуд-1» є Володимир Яцик. Він є і директором «Єврогазконтракт», власником якої вказана кіпрська компанія «Акріломо лімітед».

Відомо, що з«Нафтогазрембуд-1» приймає участь в спільній діяльності з «Західукргеологія» на Тинівському родовищі у Львівській області. Нині поліція розслідує справу про можливе порушення фірмою на цій ділянці правил надрокористування приватним підприємцем.

Паралельно фірма змогла через суд зобов’язати Держгеонадра видати їй на це родовище спецдозвіл, посилаючись на наявність у неї геологорозвідувальної інформації. Хоча «Західукргеологія» доводило, що ця інформація не є власністю фірми, але суди програла.

В базі ДНВП «Геоінформ Україна» відсутня інформація про те, що Держгеондара виконали рішення суду і видали спецдозвіл «Нафтогазрембуд-1» на родовище, на яке дозвільний документ також має «Західукргеологія».