п’ятниця , 19.04.2024

Глава уряду пояснив, чому долар падає, а ціни – ні

Через зміцнення гривні ціни на товари повинні швидше падати.

долар ціни

Про це заявив прем’єр-міністр Олексій Гончарук на брифінгу, пише Панорама з посиланням на Gazeta.ua.

“Зміцнення гривні це добре для громадян України, тому що вони стають багатшими. Кожна гривня, яку людина отримує більше важить – за неї можна більше купити.

Але існує проблема, що при зниженні курсу гривні не так само стрімко падають ціни. З цим потрібно працювати. Це робота Антимонопольного комітету”, – сказав він.

Гончарук заявив, що уряд “робить все для того, щоб рівень конкуренції на ринках був сильнішим і, як наслідок, ціни знижувалися швидше”.

“Тому тут не кожна подія впливає з сьогодні на завтра. Окремі речі, такі як зниження чи посилення гривні, впливає поступово. Це поступово впливає на те, що ціни або ростуть повільніше, або знижуються по окремих позиціях. Але вони мають знижуватися швидше.

Від того, що зміцнюється гривня є і ті, хто програють. Програють перш за все наші експортери. Ми шукаємо можливість їм зменшити негатив від цього явища.

Зміцнення гривні – це в тому числі довіра до нашої національної валюти. У нас дуже великий рівень доларизації економіки. Дуже довго українці не вірили в свою національну валюту, а тому тримали свої заощадження у валюті іноземній”, – сказав прем’єр.