субота , 20.04.2024

У Франківську встановили рекорд України з одночасної гри на трембітах (ВІДЕО)

В Івано-Франківську встановили рекорд з наймасовішого трембітання.

трембіти рекорд

На території Палацу Потоцьких у середу, 25 грудня, разом заграли 146 трембіт і карпатських рогів, повідомляє, «Укрінформ».

«Всіх було разом 146 трембіт і карпатських рогів. Рекорд України встановлено», – зазначила реєстраторка національного рекорду Тетяна Розвадовська.

Ініціатором цього рекорду виступив музикант рок-гурту «Кораллі» Мишко Адамчак.

«Ми з гуртом майже 15 років використовуємо трембіту як музичний інструмент. З нами трембіту побачили країни Європи і Японія. Ідея встановити рекорд з трембітання прийшла сама собою. Ми часто використовуємо на сцені 1-2, інколи 5 трембіт, але я собі подумав, а чому не зібрати велику кількість трембіт і зробити з ними гучне дійство, аби показати, які в нас є українські традиції в Карпатах і приурочити все до Різдвяних свят… Основну мелодію заграють корінні гуцули, а їм допомагають всі охочі», – розповів Адамчак.

Він зауважив, що до рекорду залучали людей через інтернет. Для цього «Кораллі» навіть організували спеціальні курси.

«Люди вчились тримати цей інструмент, видобувати звук з інструмента. В усіх вийшло, жодна людина не пішла, не навчившись грати на цьому інструменті. Трембіти ми зібрали з усієї України: Карпати, Львів, Київ, Рівне, Дніпро. Ми не ставили собі за мету привезти найдовшу трембіту, а є інформація, що вона може сягати і 7 метрів, у нас грають на трембітах 3- 3,5 м», – розповів музикант.

Навчився грати на трембіті і мер Івано-Франківська Руслан Марцінків, який теж долучився до рекорду. Крім того, для рекорду до Івано-Франківська приїхали близько 30 людей з Буковини, Закарпаття та Верховинщини.