п’ятниця , 19.04.2024

У Надвірній встановили станцію моніторингу якості повітря

Стан атмосферного повітря – один з головних чинників, які впливають на здоров’я населення.

Надвірна, станція якості повітря

Щороку по всій країні в атмосферу виділяється близько 17 млн. тонн шкідливих речовин. Стан атмосферного повітря в Україні викликає занепокоєність екологічних організацій та медиків, пише Панорама Прикарпаття з посиланням на сайт Надвірнянської міської ради.

Згідно з даними Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я, забруднення повітря є основним екологічним чинником збільшення захворюваності та смертності в світі. Джерела забруднення дуже різноманітні: серед них не тільки промислові підприємства і паливно-енергетичний комплекс, але і побутові відходи, спалення сухого листя та сміття, транспорт, хімічні речовини тощо.

Мешканців міста Надвірна теж торкнулась проблема забруднення повітря через діяльність промислових підприємств, а також значне збільшення кількості автотранспорту тощо. У зв’язку з цим було укладено Меморандум між Надвірнянською міською радою та ГО «Платформа Громадський Контроль» про співпрацю щодо моніторингу якості повітря.

Згідно Меморандуму ГО «Платформа Громадський Контроль» на безоплатній основі надала місту станцію моніторингу якості повітря, яку підключено до автоматизованої системи SaveEcoBot. Дана станція встановлена в центральній частині міста. За допомогою системи SaveEcoBot кожен мешканець міста зможе самостійно відслідкувати рівень забруднення повітря в місті, зайшовши на сайт за посиланням https://www.saveecobot.com/maps#13/48.6187/24.5917. Детальніше про станцію за посиланням https://www.savednipro.org/product/stanciya-monitoringu-yakosti-povitrya/.

Ефективний моніторинг якості повітря та контроль джерел забруднення – це перші кроки, які спрямовані для здійснення ефективної боротьби з цим екологічним питанням.