четвер , 28.03.2024

У Буковелі відбувся всеукраїнський форум акушерів та гінекологів

Днями до Буковелю з’їхалися акушер-гінекологи зі всієї України та навіть закордону.

форум гінекологів

Адже там 12-13 грудня відбувалася Всеукраїнська науково-практичної конференції з міжнародною участю «Інноваційні технології в акушерстві та гінекології: від науки до практики». В заході взяли участь близько 250 лікарів, докторів медичних наук, професорів і провідних спеціалістів з акушерства та гінекології України.

Захід відбувався за сприяння Міністерства охорони здоров’я України, ГО «Асоціація акушер-гінекологів України, департаменту обласної державної адміністрації, Івано-Франківського національного медичного університету та осередку громадської організації «Асоціація акушер-гінекологів України» в області.

Голова виконавчого комітету ГО «Асоціація акушер-гінекологів України» член-кореспондент НАМН України, доктор медичних наук, професор В’ячеслав Камінський зазначив, що ця Всеукраїнська науково-практична конференція внесена до реєстру державних конференцій. А рівень доповідачів та спеціалістів, які робитимуть презентації світовий.

Що стосується акушер-гінекологічної служби Івано-Франківської області, то, на думку Вячеслава Камінського, ситуація значно покращилась, і Прикарпаття є в лідерах з надання цієї допомоги. Такої ж думки лікар з Великобританії Сюзана Перейра.

«Я знаю блискучих і дуже обізнаних українських акушер-гінекологів. Надважливим є командна робота, використання своїх знань і прагнення до постійного вдосконалення, – додала іноземна доповідачка, – і все це притаманне українським колегам. Я дуже багато приділяю уваги спостереженні за плодом.

Основне моє завдання – попередити ураження центральної нервової системи плода в пологах в наслідок гіпоксії, а також уникнути не обґрунтованих втручань, і саме цими знаннями я буду ділитися з тутешніми акушер-гінекологами. Без сумніву, в нас краще матеріально-технічне забезпечення, але запевняю вас, вміння використати нові знання зі старими технологіями куди важливіше».

Вагомість такого заходу відзначив й головний спеціаліст з акушерства та гінекології департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської облдержадміністрації Володимир Дзьомбак. За його словами, така конференція за участі лікарів і науковців, на Прикарпатті вже стала традиційною. Вона дає можливість впроваджувати в практику багато наукових аспектів.

«Наші досягнення були б не можливі без навчань, тренінгів та спілкування з провідними спеціалістами з Європи, – підкреслив головний акушер-гінеколог області. – Ми намагаємося максимально дотримуватися європейських стандартів, щоб жінкам Прикарпаття було комфортно народжувати, і щоб не хворіли ані вагітні, ні породілі, ні малюки».

Також Володимир Дзьомбак розповів про один із новітніх підходів –  дистанційне спостереження за вагітними, яке планують запровадити вже на початку нового року. Це локальний датчик, який вагітна, будучи вдома, самостійно прикладає на живіт, а лікар на відстані отримує інформацію про внутрішньоутробний стан плода. Це особливо важливо і зручно, якщо є певні ризики для дитини чи у віддалених районах.