п’ятниця , 19.04.2024

Чорна п’ятниця – головне свято всіх любителів шопінгу

До головного свята всіх шопоголіків залишаються лічені дні.

чорна п'ятниця

Щорічно в першу п’ятницю після американського Дня Подяки стартує знаменита “чорна п’ятниця” (Black Friday). Зазвичай цей день випадає на останню п’ятницю листопада – цього року це буде 29 листопада, пише panorama.

Незважаючи на свою сувору і похмуру назву, це одна з найяскравіших і незабутніх п’ятниць на рік. Це день величезних знижок і розпродажів, який дає чудовий шанс для тих, хто хоче заощадити.

Саме з Чорної п’ятниці  у західних країнах починається традиційний різдвяний сезон розпродажів, коли можна придбати найрізноманітніші товари за дуже вигідними цінами, адже розмір знижок коливається від 30 і іноді навіть до 90% в залежності від груп товарів.

Традиція передсвяткового шопінгу виникла у Сполучених Штатах Америки іще в ХІХ столітті – саме тоді найбільші торговельні мережі почали влаштувати грандіозні розпродажі, стимулюючи своїх клієнтів неймовірними знижками та подарунками.

Але термін “Чорна п’ятниця” з’явився значно пізніше – лише наприкінці 60-их років ХХ століття. Причому немає єдиної думки щодо походження назви.

За однією з версій, “чорна п’ятниця” отримала свою назву завдяки способу ведення бухгалтерського обліку. Витрати записували червоним чорнилом, а виручку – чорним. Оскільки у цей день виручка була грандіозною, тому чорний колір абсолютно переважав у бухгалтерських записах.

Друга версія не менш переконлива. У зв’язку з розпродажами на дорогах утворювалися величезні затори, спричиняючи транспортний колапс на вулицях американських міст. Тож, водії, серед яких насамперед таксисти, цей день почали називати “чорною п’ятницею”.

Так, чи інакше, але ця традиція грандіозних розпродажів придбала шалений успіх і швидко поширилася і в інших країнах. Саме в цей день сотні мільйонів людей по всьому світу змітають з полиць навіть залежаний товар, приносячи продавцям місячні прибутки.

Сьогодні Чорна п’ятниця – популярний міжнародний тренд. Але саме в Америці цей день чекають з особливим нетерпінням.

Напередодні, ще до півночі, в торгових центрах і магазинах американських міст ніде яблуку впасти – завбачливі покупці займають чергу заздалегідь, а деякі навіть ночують біля входу в магазини. Адже перших покупців чекають серйозні знижки (від 50 до 80%).

До того ж в Чорну п’ятницю багато магазини відкриваються дуже рано – близько 5 години ранку, а деякі найбільші торговельні мережі – навіть опівночі.

Хоча цей день не є офіційним святом, але багато американців беруть відгул, звичайно ж, за винятком співробітників роздрібної торгівлі. А магазини і торгові мережі роблять все, щоб залучити покупців.

Здавалося б, така щедра політика повинна приносити збиток представникам торгівлі. Однак, великий потік покупців сповна компенсує низькі ціни, до того ж попереду Різдво, і придбання товарів стає просто «необхідністю» у людей.

черная пятница, США

Таким чином, магазини за один день вбивають трьох зайців: залучають великий потік покупців, забезпечують швидкий рух товару і отримують хороший прибуток.

До речі, не треба думати, що у розпродажі беруть участь тільки уцінені або непопулярні товари. Оскільки продавець, в будь-якому випадку, залишається у виграші, тому знижки поширюються і на кращі товари в асортименті.

До того ж, вже традиційно фірми-виробники техніки та побутових товарів приурочують випуск нової лінійки продукції до цього періоду. Так вони не тільки стимулюють попит, але і роблять рекламу нового товару.

Хоча по телевізору щороку ми бачимо величезні натовпи людей, які штурмують в “чорну п’ятницю” магазини в США і змітають з прилавків все  – від шкарпеток до величезних плазмових панелей, коли часу на розглядання і роздуми немає і часом не обходиться без травм, але популярність цієї події не стає менше. І в цілому “свято справжніх шопоголіків” приносить справжнє задоволення всім його учасникам.

За статистикою, в  “чорну п’ятницю” американська сім’я може в середньому заощадити від декількох сотень, до тисяч доларів. Щороку вони залишають в магазинах по $ 60 мільярдів, що можна порівняти з річним бюджетом невеликої країни.

У Європі  “чорна п’ятниця”  проходить по-іншому. Традиція робити знижки напередодні Різдва зберігається, але все відбувається більш чинно і благородно. Причому у багатьох європейських країнах чесність знижок в торгових точках контролюється державою.

Україна теж не відстає від традицій. Ось уже впродовж більше десяти років до акції “чорної п’ятниці” долучаються вітчизняні торгівельні компанії.

Спочатку традицію підхопили великі торгові мережі, зараз же акційні знижки з нагоди “чорної п’ятниці” пропонують ледь не усі торгові заклади, які продають одяг, взуття, побутову і комп’ютерну техніку. Саме цей спектр товарів можна вигідно придбати в Україні, отримавши реальну знижку у “чорну п’ятницю”.