четвер , 28.03.2024

Підозрювали побиття: франківські медики розповіли про причину смерті 29-річного атовця

Минулого тижня на Прикарпатті поховали 29-річного військового Дмитра Солодкого – молодий чоловік помер в обласній лікарні від пневмонії.

у Франківську помер учасник АТО

Про причину смерті журналістам повідомили родичі. Вони вважають, що чоловіку встановили неправильний діагноз – не побачили пневмонії, яка стала причиною смерті, і мають намір подавати на медиків заяву в поліцію.

Медики повідомили, що померлий мав кілька діагнозів, серед них – “застійна пневмонія”. Він отримував відповідне лікування, в тому числі від пневмонії – антибіотиками, пише Панорама Прикарпаття з посиланням на Курс.

Заступниця головного лікаря Івано-Франківської ОКЛ Наталія Ружило розповіла, що молодого чоловіка доставили в лікарню посеред ночі без свідомості – в стані коми. Пацієнт був у вкрай тяжкому стані з кількома складними діагнозами, фактично помираючий.

Спочатку його рятували у реанімації ОКЛ. У подальшому пацієнт продовжував отримувати інтенсивне лікування в реанімаційному блоці нейрохірургічного відділення.

«З перших хвилин робили все, що могли. Вранці повідомили спілки учасників АТО – міську і обласну, просили якнайшвидше розшукати родичів. До лікування були задіяні лікарі-реаніматологи та нейрохірурги, провадив лікування завідуючий відділом Юліан Худецький», – розповіла Наталія Ружило.

За тиждень у лікарні Дмитро Солодкий з коми не вийшов. Помер 26 жовтня.

Застійну пневмонію, пояснюють медики, часто дістають лежачі хворі внаслідок обмеження руху. В такому випадку в легенях розвиваються застійні явища, які провокують запальний процес. У нейрохірургії застійна пневмонія супроводжує знерухомлених після травми пацієнтів.

Дмитро Солодкий отримував належну професійну лікарську допомогу та догляд у відділенні, стверджує Наталія Ружило.

За час перебування хворого в лікарні його оглядали працівники кафедр нейрохірургії та реанімації. Двічі робили КТ, рентген грудної клітки, УЗД, аналізи крові, сечі тощо. Медикаменти, памперси та інші засоби догляду виділяли на місці. Зокрема, з благодійного Фонду допомоги пацієнтам ОКЛ було виділено 10 тис. грн.

«Я постійно, цілодобово на телефоні за цих хлопців, учасників АТО, – каже головна медсестра Обласної лікарні. – Бо це принципова позиція моя та керівника лікувального закладу».

«Ми підозрювали побиття, бо були сліди травми на голові і нижній кінцівці, його стан супроводжувався судомами. Інформації про нього від родичів не було. Вони приїздили на короткий час в другій половині дня, ми рідко їх бачили», – зазначає Наталія Ружило.

Щоби точно назвати причину смерті, треба знати результати судово-медичної експертизи, наголошують медики.

Результати мають надійти впродовж 10 днів після смерті пацієнта.

«Зараз ми маємо аналогічний випадок з учасником АТО. Привезли в лікарню непритомного невідомого чоловіка. Добу ми з’ясовували, хто він і звідки, шукали рідню. Але там чітко була черпно-мозкова травма, він прооперований», – ілюструє головна медсестра лікарні.

“Розуміємо велике горе рідних. Висловлюємо співчуття найближчим. Але медицина не завжди може робити чудо. У цьому випадку ми робили все, що належить, – каже Ружило. – І мені дуже прикро, що такі зусилля, які приклали медичні працівники для порятунку цієї людини, повертаються у вигляді безпідставних звинувачень.”