четвер , 28.03.2024

Нурсултан Назарбаєв організовує приватну зустріч Зеленського з Путіним

Екс-президент Казахстану каже, що президент України вже погодився на таку зустріч
Зеленський і Путін

Колишній президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв намагається організувати зустріч сам на сам між президентом України Володимиром Зеленським та президентом Росії Володимиром Путіним для врегулювання конфлікту на Донбасі.

Про це Назарбаєв сказав під час конференції з міжнародної політики в столиці Казахстану Нур-Султані у вівторок, 12 листопада, повідомляє zahid.net з посиланням «Інтерфакс-Україна».

«Зеленський вже погодився на таку зустріч, і я повідомив президента Росії про це. Тепер побачимо. Якщо потрібен нейтральний майданчик, я запропонував Казахстан», – сказав Нурсултан Назарбаєв.

За його словами, він обговорив із Зеленським таку зустріч особисто, а в понеділок, 11 листопада, говорив з Путіним. Додамо, що Назарбаєв зустрічався з президентом України під час робочого візиту до Японії у жовтні.

«Мені здається, що зараз хороший момент. Зеленський отримав дуже велику підтримку від народу і може проявити волю та вирішити це питання. Питання стоїть у тому, як вибрати керівників східної України після завершення конфлікту, і виведенні всіх озброєних формувань», – сказав він.

Додамо, що міністр закордонних справ України Вадим Пристайко в ефірі «Свободи слова» на ICTV 11 листопада сказав, що Володимир Зеленський намагається налагодити взаємодію з Володимиром Путіним, оскільки цього від нього очікують українці.

«Кожний глава української держави робить чесну спробу не те, щоб домовитися з Путіним, а знайти якусь можливість взаємодіяти, так побудувати відносини, щоб не вмирали люди, щоб наша торгівля якщо не процвітала, то хоча б не вмирала. І я вважаю, що ми, українці, які дали шанс конкретній людині – Володимиру Зеленському – стати президентом і повести цю країну вперед, не тільки розраховуємо, а вимагаємо від нього, щоб він зробив цю спробу. Він її зараз робить, ми зараз це спостерігаємо», – сказав він, говорячи про заплановану зустріч лідерів «нормандської четвірки».

За його словами, у її результаті навряд чи вдасться досягти серйозного прогресу, але «не спробувати ми не можемо перед народом».