субота , 20.04.2024

У Надвірній медики вийшли на акцію протесту (ФОТО)

Працівники Надвірнянської центральної районної лікарні вийшли на протест.

Надвірна, медики, протест

Люди не задоволені ходом реформи вторинної медичної допомоги – хочуть захистити медзаклад, інформує Панорама Прикарпаття з посиланням на UA: Карпати.

Окрім того, медики вимагають від уряду підвищення заробітної плати.

Також просять погасити заборгованість із заробітної плати, яка становить 6 мільйонів гривень, та  видати премію, яку вони давно не отримували.

«Ми хочемо адекватного рівня заробітньої плати. У медичній галузі залишили рівень оплати нібито по єдиній тарифній сітці, перший розряд якої в два з половиною рази менший від мінімальної зарплати. В наступному році він становитиме – 2102 гривні, а мінімальна зарплата – 4723.

Лікар-хірург вищої категорії 13 розряду матиме заробітну  плату на 49 гривень більшою від мінімальної, тобто всього лиш 4772 грн. Ще й тих 5 тисяч зараз не виплачують. Зараз йде зимовий період і медичні працівники також змушені платити за комуналку, годувати дітей, як і всі інші люди» – говорить голова «Незалежної профспілки медиків», лікар Надія Толкачова.

Надвірна, лікарі, протест

Медики також вимагають захисту ЦРЛ в умовах реформування «вторинки».

Зокрема, йдеться про встановлення оптимальної відстані (30-50 км) між стаціонарними закладами. А також проведення 2-го етапу реформи з встановленням адекватних розцінок на медичні послуги.

За словами медиків, однією із їхніх вимог є також строге розслідування фінансової діяльності Делятинської ОТГ та покарання винних у зловживаннях бюджетними коштами. Адже вважають, що кошти медичної субвенції з державного бюджету використовуються не за призначенням і не доходять до реального пацієнта та медичного  працівника.