четвер , 18.04.2024

На Івано-Франківщині вода у річці стала червоною

Забруднення води у річці Млинівка спостерігалося на відстані орієнтовно 3 км.

червона вода у річці

Фото ілюстративне

У четвер, 7 листопада до рятувальників міста Калуш надійшло повідомлення про забруднення річки Млинівка в житловому мікрорайоні «Загір’я».

Про це інформує управління з питань цивільного захисту Івано-Франківської облдержадміністрації.

До місця події виїжджала комісія в складі: заступника міського голови Калуша, головного інспектора Калуського міськрайвідділу УДСНС в області, начальника управління з питань надзвичайних ситуацій Калуської міської ради, головного спеціаліста управління з питань надзивчайних ситуацій по напрямку екології, т. в.о. начальника управління Держпродспоживслужби міста Калуш.

Про ситуацію було повідомлено завідувача лабораторного центру Держпродспоживслужби, працівників Калуського відділу поліції та СБУ.

Факт забруднення водойми підтверджено. Вода в річці Млинівка має червоне забарвлення, без характерного запаху. Забруднення води в річці спостерігалося протяжністю орієнтовно 3 км.

Загибелі риби на даний час не виявлено.

Провівши обстеження річки Млинівка вверх по течії, було встановлено, що забруднення починається з потічка Гуркотало, який проходить повз територію  КП «Калушавтодор». Біля огорожі з боку підприємства виявлено згустки, ймовірно, водорозчинної фарби червоного кольору, якими, найімовірніше, забруднена вода в річці Млинівка, йдеться в офіційній інформації.

Річка Млинівка за 15 км впадає в річку Лімниця. Водозабір на Лімниці розташований вище по течії в селі Добровляни Калуського району.  На  місці забруднення було взято проби речовини для подальшого дослідження в лабораторному центрі Держпродспоживслужби.