субота , 20.04.2024

Яремчанський міський голова 40 разів преміював свого сина та невістку

Яремчанський міський голова, всупереч законодавству,  40 разів преміював свого сина та невістку і при цьому зумів уникнути покарання.

Василь Онутчак

Богородчанський районний суд закрив справу проти мера Яремчі Василя Онутчака через закінчення термінів притягнення до адмінвідповідальності.

Із грудня 2017-го до грудня 2018 року Василь Онутчак видавав розпорядження «Про преміювання», вказано у постанові суду.  Цими рішеннями він, зокрема, преміював свого сина Івана Онутчака та невістку Ярославу.

Іван Онутчак працює на посаді начальника управління освіти виконкому Яремчанської міськради. Згідно з батьківськими розпорядженнями він отримав 50% премії від нарахованої зарплати.

Невістка Ярослава працює на посаді адміністратора ЦНАПу. Вона отримала премії у розмірі 60% від нарахованої зарплати. Суми премій не вказано у судовому рішенні.

Окрім цього міський голова Василь Онутчак упродовж 2017-2018 років видав розпорядження «Про надбавки».

Згідно з цими рішеннями його син та невістка отримали по 50% надбавок від посадового окладу «за високі досягнення у праці».
Суми премій та надбавок у судовому рішенні не вказано.

Виписуючи премії своїм родичам, Василь Онутчак створив конфлікт інтересів і цим порушив закон “Про запобігання корупції”.

Відтак, Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) звернулось до суду.

Під час судового розгляду адвокат мера клопотав про закриття справи через закінчення термінів притягнення до відповідальності – з часу виявлення правопорушення пройшло понад 3 місяці.

Прокурор виступив проти, маючи зауваження щодо дати, яку слід вважати “днем виявлення правопорушення”. Врешті решт суд став на сторону мера.

Суддя Богородчанського районного суду Леся Рибка закрила справу про притягнення мера міста Яремче до адміністративної відповідальності, оскільки вже минув тримісячний термін розгляду справ.