п’ятниця , 29.03.2024

Пристрій кальяну і принцип його роботи

Ця стаття для тих, чий допитливий розум вимагає не тільки хліба і видовищ, а й жадає потрапити за куліси кальянного мистецтва.

будова кальяну

Для багатьох любителів димної церемонії важливо не тільки купить кальян, але й цікаво вникнути у тонкощі та особливості роботи агрегату.

Команда Smoke Gadgets запрошує вас у захоплюючу екскурсію у кальянні нетрі. Поїхали!

Як це влаштовано у пристрої та принцип кальяну

Отже, що ми знаємо про пристрій кальяну (знизу-вгору):

  • колба;
  • основа;
  • шахта;
  • шланг і мундштук;
  • блюдце;
  • чаша.

Розкладати на логічні аспекти будемо в тому ж порядку.

Колба. Яка ваза не мріє стати колбою? У ній відбуваються ті самі таємничі процеси, що дарують нам прохолодний, очищений і ароматний дим. Отже, у колби всього дві функції:

  • охолодження;
  • фільтрація.

Про естетичну складову розписувати не будемо – ви все знаєте, які шедевральні коктейлі можна спорудити в прозорій колбі. І це навіть не функція, а швидше приємний бонус.

Щоб магія вийшла і сеанс відбувся, колба повинна абсолютно герметично кріпитися до основи шахти.

кальян

Основа шахти. Стратегічно важливий “об’єкт”, відсутність якого перетворює колбу з шахтою в звичайну банку з трубою. Основа забезпечує:

  • герметичність;
  • «посадкове місце» під порт під шланг і клапан продувки.

В основу вкручуються обидві частини шахти, а знизу вона “сідає” на ущільнювач для колби (якщо такий передбачений конструкцією).

Основа – це своєрідний посередник між шахтою і колбою. І від того, наскільки добре вона виконає свою роботу, залежить відбудеться “угода” (читай, сеанс) чи ні.

Шахта. Цей витончений елемент поставляє вам вже охолоджений дим. У цьому, власне, і полягає функція шахти. Резюмуємо:

  • охолодження диму;
  • часткова фільтрація.

Шахта – ключовий «учасник процесу». Від внутрішнього діаметру її трубки залежить інтенсивність тяги. Дифузор, звичайно, штука класна, і може її, тягу, підправити. Але, з легкої тяги класику він вам ну ніяк не начаклує.

Шланг і мундштук. А це вже “перевізник”. Доставляє з пункту А в пункт В прохолодний та ароматний дим. Але не тільки. Саме за допомогою шланга ви створюєте ту саму тягу, яка запускає весь процес і приводить кальян в дію.

Мундштук – скоріше данина комфорту та естетики. Погодьтеся, курити кальян зі шлангом без мундштука – досить сумнівне задоволення.

Блюдце. Незважаючи на гадану очевидність його призначення, все ж, повторимо для закріплення.

Блюдце займає почесне місце безпосередньо під чашею і служить свого роду “плацдармом” для вугілля. По-перше, це зручно. А по-друге, завдяки цьому нехитрому пристосуванню ви надійно захищені від попелу.

Є дійсно круті блюдця з високими бортами і навіть спеціальними решітками, щоб струшувати попіл (як в CWP Razor), але суть таких тарілок все та ж – ваша зручність і безпека.

Чаша. І остання за рахунком (але не за цінністю) – чашка. Вона – “матір драконів” для кальяну. Крізь прорізи калауда (або отвори у фользі) вона приймає жар від розпеченого вугілля і прогріває тютюнову суміш. У чашки місія одна і, якщо дотримуватися правил забивання, вона буде дуже навіть здійсненна.

кальян

Як це працює

А тепер, як обіцяли, про розумне. Принцип роботи кальяну простий в спостереженні, але досить проблематичний в описі. Але Smoke Gadgets не шукає легких шляхів, тому приступимо.

Коли ви вдихаєте в себе повітря через шланг, запускається цілий ряд процесів:

  • жар від розпеченого вугілля, захоплений потоком повітря, надходить в чашу;
  • він проходить крізь шари тютюну, розігріваючи його. При цьому сік випаровується, віддаючи свій аромат;
  • утворився дим надходить у шахту, де вже починає охолоджуватися і навіть проходить якусь фільтрацію (нікотин і добавки осідають на стінках шахти);
  • потрапляючи в рідину в колбі, дим проходить остаточну фільтрацію і додатково охолоджується, насичується вологою;
  • під впливом сили тяги дим надходить у шланг і потім вже до вас в легені.

Ми описали вам ідеальний сценарій розвитку подій. За умови, що всі правила приготування кальяну будуть дотримані, все вийде саме так. А що, якщо немає? Хочете знати, що може піти не так і як це виправити? Тоді читайте далі.

кальян

Попереджений – значить … приготуєш смачний кальян

Начебто все зрозуміло, але, як буває, “небезпеки” чекають там, де і подумати не міг би. Ми склали список факторів, від яких безпосередньо залежить результат ваших кальяну досліджень:

  1. Вугілля. Як не крути, а мікрочастинки попелу від вугілля потрапляють в чашу. Отже, варіант “заощадимо на вугіллі” – взагалі не варіант. Вибираючи дешеве вугілля, ви щедро наповнюєте свій букет хімічним коктейлем із селітри та іншої “смакоти”.
  2. Фольга і дірочки. Якщо готуєте кальян на фользі, робіть якомога більше дрібних дірочок і якомога рівномірніше. Другий момент: вугілля періодично потрібно переміщати. Тютюн добре прогрівається безпосередньо під вуглинками. Якщо не хочете погано прогріту суміш і ледь димлячий кальян, доведеться потрудитися. Або використовувати калауд.
  3. Забивання тютюну. Якщо ви – любитель гіркого димку, пропустіть цей пункт. Він для тих, хто цінує вишуканий тютюновий букет. Якщо суміш укласти дуже щільно і нерівномірно, в чашці залишаться так звані “холодні” зони з непрогрітою сумішшю. Пухке забивання = смачний димний сеанс.
  4. Рівень води в колбі. Тут як в житті: і занадто багато, і занадто мало – погано. Оптимальний рівень – на два-три сантиметри закриває занурювальну трубку.
  5. Чистота установки і комплектуючих. Тут все цілком логічно: тільки чистий кальян забезпечить класну смакопередачу без домішок.
  6. Відповідність габаритів. Якщо ви завбачливо придбали комплект “шахта + колба”, вам турбуватися нема про що. Як і профі, які собаку з’їли на самих різномастих кальянах.

Якщо ж ви ще далекі від звання кальянного Гуру, обов’язково зіставте довжину шахти з обсягом колби. Бо перекіс в одну або іншу сторону призведе до двох варіантів розвитку подій: установка впаде під натиском непропорційно довгій шахти, або сеанс не відбудеться, бо занадто коротка шахта просто не в змозі витягнути дим з колби.

Сподіваємося, ми внесли досить ясності, і ви тепер зможете розібратися в хитросплетіннях кальянного мистецтва. Всім димного вечора!