вівторок , 19.03.2024

Обираємо котел за типом горіння

Вибір твердопаливного котла базується на декількох дуже важливих речах. По-перше, це матеріал виготовлення, по-друге, конструкція котла, по-третє — тип горіння палива.

З більшістю сучасних моделей можна ознайомитись тут, але перед купівлею обладнання варто визначитись з типом горіння палива. Це впливає як на вартість приладу, так й на його продуктивність.

котли, опалення

Твердопаливний котел класичного типу

Це найпростіший та найдешевший вид опалювального обладнання. Максимально простий, недорогий, його можна використовувати фактично з будь-яким видом палива як для опалення власного будинку, так і для обслуговування виробничих приміщень.

Перша перевага класичного котла — енергонезалежність. В більшості випадків для їх роботи не потрібна наявність електрики, цикл горіння відбувається без додаткових пристроїв. Друга перевага — досить приваблива ціна.

Спеціалісти не рекомендують використовувати для котлів такого типу дрова, оскільки вони дуже швидко горять, що примушує власника знаходитись біля обладнання ледь не кожних дві години. Основний вид палива для них — вугілля.

Найбільший недолік як раз полягає у тому, що для обслуговування необхідно кожних 3-5 годин чистити камеру згоряння та знову завантажувати паливо. Це не завжди зручно. До того ж коефіцієнт корисної дії класичного котла не перевищує 70-75 відсотків, а температура теплоносія може взагалі не регулюватись.

котел, опалення

Котел тривалого горіння

Більш сучасна та вдосконалена модель. Перш за все вони відрізняються можливістю роботи на одній порції палива до 30 годин на дровах та до 4-5 діб на вугіллі, що дуже зручно, не потрібно весь час знаходитись біля топки. 

Котел тривалого горіння спалює тільки верхню частину палива, в той час, коли основна маса дров, торфу, вугілля просушується та чекає вже в топці. Котел верхнього тривалого горіння має приблизно 20-сантиметровий шар палива, що горить. Такий спосіб згоряння можливий завдяки особливій схемі циркуляції повітря в камері згоряння. 

Також існує можливість контролювати інтенсивність процесу згоряння завдяки регулюванню подачі повітря в камеру, що надає можливість також контролювати температуру теплоносія з можливістю автоматизації процесу опалення.

Очищення такого котлу проводиться дуже рідко, оскільки кількість золи мінімальна. Коефіцієнт корисної дії котлу тривалого верхнього горіння становить не менш ніж 85-90 відсотків.

Є й недоліки у такої конструкції. Наприклад, є вкрай небажаним використання палива великої фракції, а складність конструкції диктує досить високу ціну у порівнянні зі звичайними класичними твердопаливними котлами.