четвер , 28.03.2024

На Івано-Франківщині телефонний хуліган блокував зв’язок з екстреними службами

Чоловік заради розваги по п’ять годин на день телефонував до поліції, швидкої та інших служб свого району.

Співробітники Служби безпеки України спільно з поліцією встановили особу чоловіка, який тривалий час блокував роботу номерів екстрених служб 101, 102, 103, 104 у Галицькому районі Івано-Франківської області.

Як інформує газета “Галицьке слово” з посиланням на правоохоронців, з березня 2019 року на номери надзвичайників, поліції, екстреної медичної допомоги та газової служби району почали надходити регулярні періодичні дзвінки без мети повідомити про надзвичайну подію.

Абонент інколи набирав номери безперестанку впродовж п’яти годин поспіль, у денну та нічну пору доби, тим самим блокуючи можливість додзвонитися до екстрених служб тим, кому це дійсно було життєво важливо. В цей час громадяни, які реально потребували допомоги, не мали можливості викликати «швидку» чи інші служби.

Дії зловмисника ледь не призвели до подвійної трагедії. Свідки ДТП, в якій учасник отримав черепно-мозкову травму, тривалий час не могли викликати бригаду екстреної медичної допомоги. Після того, як їм вдалося додзвонитися, присутні на місці ДТП громадяни влаштували розправу над водієм швидкої, якого звинуватили в поганій і несвоєчасній роботі служби.

Ситуація спровокувала масові скарги громадян, які вважали, що диспетчери навмисно ігнорують важливі повідомлення. Спроби уповноважених служб розшукати зловмисника тривалий час не давали результату, оскільки він постійно змінював номери.

Хоча розшук анонімів, які не роблять пов’язаних із тероризмом заяв, не належить до підслідності СБУ, з огляду на зростання соціальної напруги в районі, оперативники спецслужби взялися за встановлення зловмисника.

В результаті, спільних з поліцією дій, СБУ з’ясувала, що особою, яка блокує роботу державних служб, є тридцятиоднорічний мешканець Галицького району.

Під час санкціонованих обшуків за місцем його проживання було виявлено та вилучено декілька мобільних телефонів та вісімнадцять сім-карт, з яких він здійснював дзвінки. Попередньо з’ясовано, що дзвінки зловмисник здійснював з метою розваги, телефонуючи також і на номери приватних абонентів. В розмовах з останніми з його боку звучали погрози та образи.

За даним випадком розпочато кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.