субота , 20.04.2024

Земля мучеників: у Дем’яновому Лазі вшанували жертв сталінського терору (ФОТО)

30 років тому неподалік Івано-Франківська, у Дем’яновому Лазі, розпочали розкопки поховань жертв комуністичного режиму.

Дем'янів Лаз

У трьох могилах знайшли останки понад півтисячі закатованих людей. Тоді близько півмільйона українців вийшли на їхнє перепоховання. Очолили молитву світочі УГКЦ, Ісповідники віри – Владика Павло Василик та Владика Софрон Дмитерко.

Вчора ж, 27 жовтня, в меморіальному комплексі відбулося поминальне богослужіння. Архієрейську Божественну Літургію та Панахиду очолив Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин.

На спільну молитву прийшли понад тисяча вірних та близько сотні священників, повідомляє Панорама Прикарпаття з посиланням на прес-службу Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ.

Звертаючись до вірних в часі проповіді, Митрополит Володимир наголосив на важливості нести свій Богом даний хрест як окремій людині, так і всій нації.
«За що ці жертви так страшно замучені та закатовані? Та в такий нелюдський спосіб? За що вигнані з рідних осель? За що були запроторені до тих страшних тюрем? За що убиті? Тільки за те, що любили свій народ, зберігали нашу рідну культуру, мову, віру батьків – Святу Церкву. За те, що любили і шанували свою Батьківщину-Україну і хотіли будувати її вільною і незалежною», – задався запитаннями проповідник.

Митрополит Володимир також розповів, що сьогодні вірні зібралися в цьому місці, щоби віддати велику пошану, убитим злою і страшною рукою, замучених та закатованих в час сталінських репресій, тим, які тут лежать, у цих братніх Могилах.

«Але це не єдине місце замучених і закатованих наших братів і сестер, їх сотні на Прикарпатті. А таких Могил у нашій обездоленій Україні тисячі. Та не тільки в Україні. Вони є і за межами України: холодному Сибіру, на Далекому Сході, Сахаліні, у Магадані і Воркуті та в інших місцях», – пригадав Митрополит.

За його словами, ніхто із них не зазіхав на чужу землю, на чуже добро. Навпаки, в дні важкі ділились останнім куснем хліба, не зважаючи на національність віру та походження.
«Ми бажаємо, щоб наш народ разом зі всіма народами цілим світом єднався під єдиним прапором Христової Правди», – додав Архієрей.

Він також зауважив, що і сьогодні є ще багато таких, які вороже дивляться на наш народ і на нашу культуру.

«Вони не змогли ще перебудуватися серцем, не змогли скинути з себе подобу сталінізму. Не даймо себе спровокувати силам, які хочуть нас роз’єднати сьогодні. Орієнтуймося на Божу Заповідь любові, котра повчає прощати всім, навіть найбільшим ворогам. Ми зобов’язані йти за Законом Божим. Терпеливо все переносити. Сила полягає в тому, щоб добром перемагати всяке зло. Бог благословляє всіх, хто йде цим шляхом, шляхом Божої Правди», – закликав Митрополит Володимир.

Божественну Літургію своїм співом прикрасив хор семінаристів «Благовіст».
У молитві також взяли участь ветерани УПА та представники влади. Окрім того, на молитву з різних куточків області мали можливість приїхати всі охочі, доїзд за сприяння місцевої влади відбувався безкоштовно.

Після Літургії, відбулося народне віче. Присутні почули виступи очевидців подій тридцятилітньої давнини. Серед тих, хто виступив, були Зеновій Дума – перший голова «Меморіалу», Богдан Борович – голова товариства ОУН УПА, Омелян Левицький – судово-медичний експерт, який безпосередньо брав участь у розкопках.
Також до громади долучився Секретар Синоду Єпископів УГКЦ Владика Богдан Дзюрах.

Після всіх звернень відбулася поминальна Панахида, під час якої присутні молилися за душі всіх невинно вбитих жертв сталінського терору.