п’ятниця , 26.04.2024

Залізничний вокзал Івано-Франківська хочуть передати в концесію

Міністерство інфраструктури погодило перелік залізничних вокзалів, які будуть аналізувати експерти Світового банку на предмет їх передачі в концесію.

вокзал Івано-Франківська

Про це написала заступниця міністра інфраструктури з питань європейської інтеграції Олександра Клітіна на своїй сторінці в Facebook, повідомляє panorama.

Йдеться про вокзали в Харкові, Дніпрі, Вінниці, Запоріжжі, Івано-Франківську, Хмельницькому та Миколаєві.

«Узгоджено перелік залізничних вокзалів, що аналізуватимуться експертами Світового банка згідно можливості реалізації концесійних проектів це: Харків, Дніпро, Вінниця, Запоріжжя, Івано-Франківськ, Хмельницький, Миколаїв – принципово!», – йдеться у повідомленні.

За словами Клітіної, у процесі імплементації реформи лібералізації залізничного транспорту Обласні адміністрації стануть основними замовниками пасажирських залізничних перевезень, у тому числі соціально значущих.

«Система фінансування таких перевезень теж суттєво зміниться – крім пасажирів, витрати будуть фінансувати Обласні адміністрації та субсидії з державного бюджету. Концесії вокзалів та потенційно й станцій будуть відігравати важливу роль у цій системі фінансування, так як компенсатором для бюджетних субсидій будуть не тільки прибутки державного залізничного вантажного оператора, а й концесійні платежі. Наприклад у Німеччині платежі до бюджету від концесій залізничних вокзалів та станцій складають щорічно близько 400 млн євро», – йдеться у повідомленні.