п’ятниця , 29.03.2024

Жителі Прикарпаття, Закарпаття та Львівщини переплачують за електроенергію

ДТЕК не поставляє дешеву електроенергії з Європи на Бурштинський острів, змушуючи франківців, львівян і закарпатців купувати на третину дорожче від решти України

Вартість електроенергії на ринку «на добу наперед» (РДН) на території Бурштинського енергоострову у вересні була значно вища від ціни е/е РДН на території решти України.

Про це свідчать дані Міненерго та ДП «Оператор ринку», які є у розпорядженні «Наших грошей».

В окремі дні, наприклад 15 вересня, вартість е/е на енергоострові була більше ніж у півтора рази дорожча від решти України – 1,84 проти 1,12 грн за МВт*годину.

Бурштинський енергоострів від’єднаний від енергосистеми України. Це умовна територія, на якій розташовані електричні мережі Бурштинської електростанції, що належить групі ДТЕК Ріната Ахметова, разом з прилеглою до неї електромережею та власними споживачами електроенергії в межах Закарпатської, Івано-Франківської та Львівської областей. Всього на цій території мешкає близько 3 млн українців.

Основним місцевим виробником електроенергії для енергоострову є ДТЕК (95%), кілька відсотків виробляє Калуська ТЕЦ. Окрім виробітку є постачання імпортної електроенергії з території Європи.

Імпорт електроенергії міг би збити ціни на РДН для Бурштинського острова. Однак цього не відбувається. Основним імпортером також є група ДТЕК, яка контролює близько 70% усього імпорту з напрямку Словаччини, решта прав на імпорт розподілені між вісьмома іншими фірмами.

За даними «Наших грошей», ДТЕК після започаткування так званого «ринку» електроенергії у липні 2019 року регулярно не використовував свою квоту на імпорт. У липні група Ахметова використала квоту на 49%, у серпні на – 32%, у вересні – на 25%. Решта фірм, що імпортують до третини е/е, використовують свої квоти на 90-100%.

При цьому обсяг недопоставленої саме ДТЕКом електроенергії з Європи є співставним з обсягами торгівлі на РДН для Бурштинського острова. Наприклад, у вересні ДТЕК поставив зі Словаччини лише 28 тисяч з можливих 113 тисяч МВт*годин – тобто недопоставлено близько 85 тисяч. Тоді як щодобовий обсяг торгівлі на РДН для острова складав від 6 до 10 тисяч МВт*годин. Відтак реалізація суттєвого обсягу е/е саме ДТЕКом могла б знизити ціну.

Електроенергія з ринку «на добу вперед» призначена для непобутових споживачів. Населення отримує е/е за значно дешевшим фіксованим тарифом, який і є дешевим завдяки тому, що промислові споживачі, комунальні установи та бізнес платять значно дорожче. При цьому вартість е/е закладається у тарифи водоканалів, місцевих транспортників, з урахуванням ціни РДН оплачують електроенергію усі офіси, магазини, лікарні та інші заклади.

Голова парламентського комітету з питань енергетики та ЖКГ Андрій Герус повідомив, що 27 вересня звернувся з цією проблемою до НКРЕКП, однак енергетичний регулятор не відреагував так само як не реагує Антимонопольний комітет на зловживання ринковою владою з боку монополіста.

«Окремо звернув увагу регулятора НКРЕКП на ситуацію у Бурштинськоу острові, але жодної реакції від регулятора немає. Як жодної реакції не бачимо і від іншого регулятора – антимонопольного, у якого зір не особливо покращився за останні місяці», – заявив Герус.