субота , 20.04.2024

Європейський суд зобов’язав Україну заплатити люстрованому податківцю з Прикарпаття 5000 євро

17 жовтня Європейський суд з прав людини визнав, що звільнення в Україні державних службовців на підставі люстрації (закону “Про очищення влади”)  порушило права звільнених чиновників.

Європейський суд з прав людини

Суд розглянув скарги п’яти чиновників, яких звільнили у межах люстрації. Позивачі стверджували, що Україна порушила ст. 8 Європейської конвенції – право на повагу до приватного і сімейного життя, пише Панорама Прикарпаття з посиланням на ТСН.

Тепер за рішенням суду Україна має сплатити 5 тисяч євро кожному заявнику, а також будь-який податок, який може бути стягнуто з цієї суми і компенсації моральної шкоди – 1500 євро першому заявникові та 300 євро іншим заявникам.

Скаргу до суду подали колишній перший заступник начальника слідчого управління Міндоходов Миколаївської області Дмитро Басалаєв; ексзаступник начальника кадрового управління ГПУ В’ячеслав Полях; колишній заступник прокурора Чернігівської області Олександр Ясь, колишній начальник податкової інспекції міста Яремче ГУ Міндходов в Івано-Франківській області Роман Якубовський та ексзаступник начальника управління АПК Олександрівської райдержадміністрації Донецької області Сергій Бондаренко.