п’ятниця , 29.03.2024

У Франківську керівника сміттєзвалища підозрюють у привласненні коштів

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків відсторонив керівника КП «Полігон» Юрія Мороза від займаної посади.

Таке рішення мер мотивував відкритими кримінальними провадженнями.

Про це Руслан Марцінків повідомив на оперативній нараді та зазначив, що Юрія Мороза відсторонено на час розслідування.

Кримінальне провадження відкрите ще 6 березня 2019 року за ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання владою або службовим становищем).

Досудовим розслідуванням установлено, що на території Івано-Франківської області функціонує група осіб, яка “здійснює діяльність із привласнення твердих побутових відходів (ТПВ) у якості вторсировини”, йдеться в ухвалах суду.

Привласнені ТПВ належать кільком комунальним підприємствам області: КП «Полігон ТПВ» (Івано-Франківськ) КП «Комунгосп» (Долина) та КП «Екосервіс» (Калуш).

Правоохоронці з’ясували, що КП «Полігон ТПВ» мало укладені договори на сортування та переробку ТПВ з кількома суб’єктами господарювання.

Але, як йдеться в ухвалах суду, насправді сміття з 2015 сортує група ромів без будь-яких договірних документів фінансово-господарського характеру.

Допитаний свідок розповів слідчим, що він є старшим з осіб ромської національності, що разом з ним проживають на полігоні та сортують сміття. Вказівки щодо сортування він отримував від мешканця Калуша, який забирав відсортоване сміття. Цей «роботовавець» платив ромам від 5000 до 10 000 гривень на особу залежно від кількості переробленого сміття.

Відсортовані відходи є власністю балансоутримувача. Якщо КП «Полігон ТПВ» реалізовувало відсортовані відходи, то повинно було перевести їх до категорії товарної групи та визначити вартість вторсировини як товару.

Правоохоронці підозрюють, що через неправомірну господарську діяльність посадовці КП “Полігон ТПВ” отримують надприбутки, виводячи кошти через підприємства, з якими уклало договори на сортування відходів.

Нагадаємо, минулого року КП “Полігон ТПВ” запустив у Рибному сортувальну лінію. Тоді Юрій Мороз розповів, що роми сортували сміття, але і після відкриття сортувальної лінії не залишаться без роботи.

Джерело: “КУРС”