п’ятниця , 29.03.2024

163 мільйони, які держава пообіцяла громадам Прикарпаття, хочуть забрати – міські голови занепокоєні

Державна казначейська служба звернулася до громад з проханням повернути кошти на соціально-економічний розвиток за рахунок коштів відповідної субвенції

Сьогодні, 11 вересня, в Івано-Франківську відбулася пресконференція за участю: міських голів Івано-Франківська і Рогатина та очільників Долинської і Брошнів-Осадської ОТГ, а також виконавчого директора Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрія Стефанчука.

Державна казначейська служба України на виконання доручення Мінфіну звернулася до громад з проханням повернути кошти на соціально-економічний розвиток за рахунок коштів відповідної субвенції, перерахованої минулих місяців, пише ГК.

Директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук каже, що 10 липня було розпорядження про надходження 163,1 млн грн на екологічно-економічний розвиток Прикарпаття.

“Зараз надходять листи, щоб ці кошти потрібно повернути. Громади повинні будуть вишукувати кошти з свого бюджету”, – додає Стефанчук.

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків каже, що проблема достатньо вагома, адже зараз кошти необхідні для виплати зарплат вчителів та лікарів тощо.

“Ми мали закупити МРТ, щоб мати потужний пристрій для Івано-Франківська. Також, 3 млн грн ми мали витратити для центральної клінічної лікарні, щоб закупити хірургічне обладнання. Ці кошти поступили в серпні місяці, і до грудня вони мають надходити. Кожна громада отримала ту чи іншу суму, вони на ці кошти надіються. Кошти не повинні повертатися до Києва, а мають надійти в область, щоб ми використали на благо Івано-Франківшини”, – каже мер.

Голова Вигодської селищної ради Ярослав Наум каже, що не розуміє, як можна забирати кошти, якщо роботи вже розпочалися.

“Бюджет — це стабільність та прогнозованість. Відповідно отримали ці кошти ми спрямували ці кошти на розв’язання проблем нашого міста 500 тис., на відеоспостереження. Більше, ніж два мільйони спрямували на дороги. Міський голова не може передати ці кошти, тільки сесія повинна вирішувати: повертати кошти чи ні. Роботи виконані, якщо ми не заплатимо кошти –  підрядники звернуться у суд, і виграють його. Бюджет міста буде зламано”,- каже міський голова Рогатина Сергій Насалик. 

Голова селища Городенка Музичка Любомир каже, що цю проблему потрібно вирішувати разом. Адже 7 млн грн, які виділили Городенці не вистачить на всі об’єкти, які потребують ремонту.

“163 млн було виділено на розвиток Прикарпаття. 63 млн з 100 млн не розписані. Мільйони йдуть на закупівлю ігрових майданчиків чи музичного обладнання. Звісно це потрібно припинити. Із загальної суми 163 млн – 24 млн йдуть на дороги. З 37 громад, 5 отримали гроші без розпису. МРТ звісно важливо, але є 43 млн боргів по зарплаті лікарям, потрібно спочатку вирішити це”, – каже голова Івано-Франківської ОДА Денис Шмигаль.

Наразі зупинено фінансування, адже деякі кошти знаходять ще на рахунку казначейства. Денис Шмигаль переконує, що кошти забирати не будуть.