п’ятниця , 29.03.2024

У тисменицькі і тлумацькі ліси випустять 200 фазанів

Івано-Франківській обласній організації УТМР постійна депутатська комісія обласної ради з питань аграрної політики погодила використання теперішніх мисливських угідь на наступні 15 років.

Обласне Товариство мисливців і рибалок володіє 4969,4 тис. га у Тисменицькому та Тлумацькому районах. Ця територія – 80% ліси, також болота і поля – була надана в користування за рішенням обласної ради у 2003 році.

УТМР звернулося до облради по дозвіл на продовження використання територій на наступні 15 років.

Голова обласного УТМР Михайло Лущак повідомив, що підприємство ставить на розведення птахів і парнокопитних. Є багато качок і косуль. Днями відправляться у розплідники в Білій Церкві, привезуть і випустять в угіддях 200 фазанів, пише “КУРС”.

За словами Лущака, понад 10 тисяч прикарпатців цьогоріч отримали мисливські квитки, які дають їм право полювати зі зброєю. У Франківському УТМР на обліку є трохи більш як 3 тисячі мисливців. “Решта самі по собі, є багато браконьєрів”, – сказав Лущак.

“Був прецедент – ловили браконьєра, що вночі стріляв зайців з-під фар. Він поранив єгеря у спину. Чоловік живий, видужав”, – розповів голова товариства.

Він додав, що переважно браконьєрять “мажори” на джипах із приладами нічного бачення – вони, ганяючись за зайцями, часто винищують посіви фермерів.

Проти браконьєрів обласне УТМР виступило з ветеранами АТО – спільно створили “Зелену варту”. Вартові мають “Ниву”, УТМР забезпечує пальним.

В контексті результату боротьби Михайло Лущак навів приклад двох судових рішень. У першому випадку браконьєру, який убив 5 зайців, суд повернув тепловізор, оптику та карабін. А в другому випадку у стрілка, що з “воздушки” підбив качку, конфіскував “знаряддя браконьєрства”.

Депутатська комісія прийняла рішення надати Івано-Франківському мисливсько-риболовному виробничому підприємству обласної організаії УТМР в користування мисливські угіддя і винести питання для затвердження на розгляд обласної ради.