п’ятниця , 29.03.2024

Прикарпатські селяни категоричні – вони проти будівництва свиноферми

3 вересня у селі Насташине Галицького району відбулася нарада з приводу будівництва свиноферми.

У зустрічі взяли участь директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Іван Андріїшин, голова райдержадміністрації Микола Попович,  керівники профільних структурних підрозділів ОДА та РДА, представники відповідних служб, а також жителі сіл Насташине та Конюшки Рогатинського району.

Темою розмови стало будівництво на межі даних сіл свиноферми, яке на думку місцевих мешканців, є незаконним і розпочато без врахування думки громади. Днями, на знак протесту, люди перекрили дорогу «Івано-Франківськ – Львів» в с.Насташине.

На початку зустрічі Іван Андріїшин проінформував присутніх, які рішення були прийнято для розв’язання цієї проблемної ситуації. Зокрема,  голові Галицької РДА дано доручення внести відповідні зміни до розпорядження про надання дозволу на розроблення детального плану території.

Держгеокадастру доручено провести повторне обстеження території щодо зняття верхнього шару грунту, оцінити розмір нанесених збитків та долучити до справи Нацполіції,  якою порушено кримінальне провадження за ст.254 Кримінального Кодексу України про безгосподарське використання земель.

Також на ім’я прокурора області Олександра  Стратюка надіслано лист з проханням перевірити законність надання у власність виділених земельних ділянок. Крім цього, інспектуючі служби області заборонили підряднику проводити будь-які підготовчі роботи до затвердження відповідної робочої документації.

Позицію керівництва району озвучив голова Галицької РДА Микола Попович: «Будь-яке будівництво повинно здійснюватися в межах закону і обов’язково з врахуванням громадської думки та отримання всіх дозвільних документів».

Як повідомляє прес-служба Івано-Франківської ОДА, думка ж місцевих жителів під час обговорення була категоричною – вони виступають проти будівництва біля їх населених пунктів свинокомплексу, оскільки це, на їх переконання, призведе до погіршення екологічної ситуації в даній місцевості.