четвер , 18.04.2024

В Івано-Франківську на 92 році життя відійшов у вічність священник Іван Козовик

Сьогодні, 27 вересня, на 92 році життя та 26 році священницького служіння упокоївся в Бозі багатолітній професор Івано-Франківської духовної семінарії, Теологічного інституту (нині – Академія Івана Золотоустого), Івано-Франківської медичної академії митр. прот. Іван Козовик.

Митрофорний протоієрей Іван Козовик народився 12 лютого 1928, с. Данилівці, тепер Зборівськогорайону Тернопільської області. 1941 року вступив до ювенату (малої семінарії) отців Редемптористів, закінчивши курс навчання у 1944 році вступив до новіціяту Чину Найсвятішого Ізбавителя.

У 1957 році закінчив факультет класичної філології Львівського університету ім. І. Франка. Від 1957 року – викладач Івано-Франківської медінституту, 1971-1978 викладач, завідуючий кафедрою латинської мови, 1978-1994 завідуючий курсу латинської мови при кафедрі іноземних мов, доцент.

Від 1994 – один із засновників і перших професорів Івано-Франківського Теологічно-Катехитичного Духовного Інституту, від 1995 – віцеректор, а відтак – декан філософського і богословського факультету Івано-Франківської Теологічної Академії (нині – Академія Івана Золотоустого).

Був серед засновників осередку Товариства української мови в медінституті. Після виходу УГКЦ з підпілля очолив Спілку християнського відродження. 13 серпня 1994 відбулися його ієрейські свячення, які довершив єпископ-ординарій Івано-франківської єпархії УГКЦ світлої пам’яті Владика Софрон Дмитерко.

Доки мав сили о. Іван Козовик щоденно відправляв ранкову Службу Божу в катедральному соборі Воскресіння Христового. Часто виступав в радіопередачах на богословську тематику, плідно працював як науковець.

В його творчому доробку понад 50 праць на науково-методичну, філологічну, історичну, релігійну та філософську тематику. Автор і співавтор 3-х підручників латинської мови для мед. інститутів і медичного училища, підручників для студентів-богословів «Онтологія», «Космологія», «Історія філософії» і «Антропологія», перекладу з пол. мови книги Папи Івана Павла II «Дар і Таїнство», низки статей з античної літератури, краєзнавства і релігієзнавства.

Виконав титанічну працю при виданні «Катехизму Католицької Церкви» укр. мовою, що підтверджує його високе реноме одного з найкращих в Україні знавців класичної латини і греки.

Серед визначних праць також слід виділити: «Словник античної міфології»; «Історія філософії»; «Екзорцизм: міф чи реальність?»; «Чи людина має душу? Яка вона?»; «Екзорцизм: міф чи реаль­ність? – Вид. 2-ге, випр. і доп.».

За свою невтомну та сумлінну працю був нагороджений найвищими церковними нагородою – митрою, а також двома золотими хрестами з прикрасами.

Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Кир Володимир Війтишин та Архієпархіальне управління висловлюють найщиріші слова співчуття та підтримки родині слуги Божого митр. прот. Івана. Вічная пам’ять!

Розпорядок заупокійних богослужінь за слугою Божим отцем Іваном Козовиком

27 вересня (п’ятниця)

19:00 – священичий парастас в Архікатедральному соборі (м. Івано-Франківськ)

28 вересня (субота)

09:30 – Чин священичого похорону в Архікатедральному соборі (м. Івано-Франківськ)