четвер , 25.04.2024

В Івано-Франківську відкрили пам’ятник Степану Пушику (ФОТО)

Сьогодні, 18 вересня, в Івано-Франківську, відбулося урочисте відкриття пам’ятника Степанові Пушику.

Пам’ятник видатному франківцю відкрили поруч Прикарпатського національного університету ім. Стефаника, де він працював, біля будинку №74-76.

Це монумент висотою понад 2 метри з бронзовим погруддям на 9-ти металевих листах, що символізують щоденник Пушика. На першому з них – вірш-присвята.

Урочисто відкривали пам’ятник  дружина письменника Галина та син Тарас, міський голова Руслан Марцінків та скульптор Володимир Семків. Долучились до заходу десятки франківців, які знали особисто пана Степана та поважали.

«Погода ніби передає характер Степана Григоровича. Як ми відкривали дошку, падав сильний дощ, сьогодні – дуже вітряно. Така погода, як запальний характер Пушика. Я не раз зустрічався з ним на цій вулиці, і взагалі в місті. Він завжди хотів говорити, мав багато ідей. Під час однієї з останніх зустрічей він попросив зробити одну річ.

Користуючись нагодою, прошу пана ректора Ігоря Цепенду підтримати. Пушик мріяв, що Івано-Франківськ стане спадкоємцем давнього Галича. Його боліло, що Франківськ повинен мати таку місію. Тому прошу, щоб ми зробили конференцію розвинути науково цю ідею». – виступив Руслан Марцінків.

За традицією монумент освятили, опісля подарунком для присутніх стали твори письменника у виконанні Муніципальної капели бандуристів.

Довідково:

Степан Григорович Пушик народився 26 січня 1944 р. в селі Вікторів Галицького району Івано-Франківської області  – український письменник, літературознавець, фольклорист, журналіст, громадсько-культурний і політичний діяч, кандидат філологічних наук, професор Прикарпатського університету ім. В. Стефаника.

Лауреат державної премії ім. Т. Шевченка, премій ім. В. Стефаника, П. Чубинського, Мирослава Ірчана, О. Копиленка, Міжнародної літературної премії імені Воляників-Швабінських Українського Вільного Університету в Нью-Йорку. Член Спілки письменників України та Українського ПЕН-клубу.

Заслужений діяч мистецтв України. Степан Пушик – автор одного з найбільших щоденників у світі. Цей щоденник налічує близько 300 томів, у кожному з яких є до 200 сторінок.

Був депутатом Верховної та обласної рад.