субота , 20.04.2024

Івано-Франківськ бере у кредит 500 мільйонів гривень

Івано-Франківська міська рада залучить 500 млн грн шляхом випуску облігацій внутрішньої місцевої позики.

За підрахунками депутатів, місто виплачуватиме за позику приблизно 17 млн грн на місяць, пише “КУРС”.

Проєкт рішення про позику в 500 млн грн більшість депутатів отримали сьогодні на сесії. Він не публікувався на сайті міської ради. До порядку денного проєкт внесли з голосу.

Міський голова Руслан Марцінків необхідність позики пояснив “важкою ситуацією” в міському бюджеті.

“У цій важкій ситуації ми змушені брати кредит. Пріоритети – це будівництво шкіл і садочків, будівництво моста, комунальний транспорт”, – сказав Марцінків.

Депутат Іван Гарасимко підрахував, що за умовами позики місту доведеться повертати в місяць чималу суму – приблизно 11 млн грн. Заступниця міського голови Вікторія Сусаніна відповіла, що “не може підрахувати в голові те, що депутат порахував на листочку”.

Депутат Андріан Волгін звернув увагу, що позичені кошти планується тратити на дрібні “популістичні” проєкти.

“Я так розумію, що йде розбазарювання коштів під брендом ВО “Свобода”, – сказав Волгін.

Депутатка Ірина Кулинич зазначила, що “кредити треба брати, і дуже багато обласних центрів беруть запозичення”. Вона запропонувала зменшити термін погашення кредиту з 4 до 3 років. “Ми не зможемо зробити якісь великі речі, якщо не будемо робити запозичення”, – сказала Кулинич.

Марцінків наголосив, що позику планують використати в першу чергу на будівництво моста, добудову шкіл і садків та закупівлю комунального транспорту, а список витрат в додатку на 20 сторінок – приблизний.

Кошти планують залучити під 19,5% річних. Рішення підтримав 31 депутат міської ради.