субота , 20.04.2024

Реалії туристичного сезону 2019

Туризм – важлива складова економіки будь-якої країни, яка чітко відображає політичний, економічний та соціальний устрій.

Ця галузь прямо піддається впливу зі сторони тенденцій, коливань громадського життя держави.

Пляжний сезон 2019 в Україні підходить до свого завершення. Не дивлячись на те, що тепло ще триває і згодом настане «оксамитовий» сезон, висновки про зниження попиту на морські курорти України напрошуються самі.

Кажучи про «успішність» сезону 2019, власники готелів та пансіонатів порівнюють його з 2014-м роком, коли курорти відчули масову нестачу туристів.

Непогано сезон проходить у великих пансіонатів, які заздалегідь продумали стратегію заповнення свого об’єкту, мають велику базу постійних клієнтів, домовились про співпрацю з турагентствами та туроператорами.

Але, в цілому, попит на курорти помітно знизився. Це стосується не конкретних морських курортів України, а всіх – відпочинок на Чорному та Азовському морях в Україні пройшов під егідою «Де брати відпочиваючих».

Аналізуючи статистику минулих років, команда порталу www.more.ks.ua  робить невтішний висновок  – лише деякі пансіонати Херсонського, Одеського, Миколаївського та Запорізького узбереж були заповнені туристами на 100%. Кількість запитів на морський відпочинок в Україні скоротилась у порівнянні з минулими роками, про що свідчить статистика GoogleTrends.

Так, наприклад, найбільший попит на відпочинок на Херсонських курортах відслідковується в липні 2015 року. Починаючи з 2016 року, йде спад запитів приблизно на 15-20%. У 2018 році запитів побільшало, але 2019 й показує зниження на 10-15 %.

Найбільша кількість запитів у цьому сезоні була у другій половині червня. Така тенденція відстежується по таким курортам, як Залізний Порт, Лазурне, Скадовськ, Арабатська Стрілка, Коблево.

Запорізькі курорти Кирилівка та Бердянськ були цікаві туристам більш за все у 2016 та 2017 роках. Далі йде спад запитів приблизно на 10-15 %. Зменшення їх кількості  також відслідковується  по курортам Одеської області.