п’ятниця , 29.03.2024

На Івано-Франківщині під час риболовлі 57-річний чоловік заразився лептоспірозом

57-річний мешканець Львівщини заразився лептоспірозом під час риболовлі на Дністрі в Івано-Франківській області.

Чоловіка госпіталізували до Львівської інфекційної лікарні, повідомляє zahid.net.

У 57-річного рибалки з Дублян, що неподалік Львова, лікарі діагностували інфекційне захворювання – лептоспіроз. 2 вересня цей діагноз підтвердили лабораторно.

Чоловік заразився лептоспірозом під час відпочинку і риболовлі на Дністрі, бо заходив у воду зі свіжою раною на нозі, повідомила завідувачка відділу особливо небезпечних інфекцій Львівського обласного лабораторного центру МОЗ України Ірина Куліш.

Пацієнт повідомив, що у середині серпня він з двома друзями відпочивав на Дністрі у селі Уніж Івано-Франківської області. 10 днів вони жили у наметах, рибалили, купалися.

Після повернення додому у 57-річного чоловіка раптово піднялася температура, боліла голова, м’язи.

“Чоловік захворів 24 серпня, але спершу лікувався самотужки і по допомогу до медиків у Дублянську міську лікарню звернувся 27 серпня. У нього спочатку діагностували ентеровірусну інфекцію, а згодом запідозрили лептоспіроз і 29 серпня його госпіталізували в Львівську обласну інфекційну лікарню. 2 вересня діагноз лептоспіроз підтвердили лабораторно”, – повідомила Ірина Куліш.

За словами лікаря, пацієнт під час відпочинку натер ногу і зі свіжою раною купався, заходив у воду і під час риболовлі. Босоніж ходив і у мілких місцях, там, найвірогідніше, лептоспіри (збудники хвороби) через відкриту рану і потрапили в організм.

Як повідомила завідувачка прйимально-діагностичного відділення інфекційної лікарні Таміла Алексанян, у пацієнта неважка форма лептоспірозу. Його стан вже задовільний.

Нагдаємо, лептоспіроз – це гостре інфекційне захворювання людей і тварин, яке спричиняється збудником лептоспірою, і характеризується ураженням печінки, нирок, м’язів і супроводжується хвилеподібною гарячкою.

З моменту зараження до початку хвороби проходить від 6 до 20 днів. Захворювання у більшості випадків починається гостро, підвищується температура тіла до 39-40 градусів Цельсія, хворі скаржаться на сильний головний біль, слабість, біль у м’язах, особливо литкових.

Основними носіями збудника лептоспірозу у природних умовах є щурі, польові миші, землерийки.