п’ятниця , 19.04.2024

На кордоні з Кримом працівники ФСБ забрали у львів’янина автомобіль та гроші

Також спецслужба хотіла завербувати українця для розвідки

Контррозвідка Служби безпеки України викрила чергове грубе порушення спецслужбами РФ прав громадян України.

Зокрема, мешканця Львівщини під час спроби перетину кордону з Кримом у пункту пропуску “Джанкой” намагалися завербувати у розвідку на користь Російської федерації, а після відмови забрали автомобіль і гроші і повернули чоловіка на територію України. Про це повідомляє zahid.net з посиланням на прес-службу СБУ.

“Співробітники ФСБ РФ у пункті пропуску “Джанкой” без пояснення причини затримали мешканця Львівської області. Із застосуванням психологічного і фізичного тиску впродовж чотирьох годин вони вимагали від чоловіка надати інформацію про зв’язки у середовищі представників правоохоронних органів, військовослужбовців Збройних сил України, місць дислокації їх підрозділів тощо.

Після відмови співпрацювати з російською спецслужбою громадянина України через фізичні погрози змусили підписати документ, зміст якого він не усвідомлював, та повернули на контрольовану урядом України територію”, – розповіли у прес-службі СБУ.

Після цього представники ФСБ РФ відібрали у мешканця Львівщини автомобіль, документи на нього і 2 тисячі євро. Його відпустили зі словами “надумаешься – приходи”.

Чоловік їхав у Крим з приватною метою. Машина, яку в нього відібрали, – марки Ford.

У Службі безпеки України також додали, що в зоні ризику та підвищеної уваги спецслужб РФ перебуває багато українців – військовослужбовці, представники правоохоронних органів, учасники АТО (ООС), представники патріотичних організацій і навіть пересічні громадяни, які виїжджають до РФ чи тимчасово окупованих територій для працевлаштування, з туристичною метою, відвідування родичів тощо.

“Спецслужби РФ здійснюють незаконні затримання наших співвітчизників під час перетину адміністративного кордону з тимчасово окупованою територією АР Крим. Після цього погрозами і шантажем намагаються залучити українців до конфіденційного співробітництва для виконання розвідувальних завдань на шкоду державній безпеці України”, – застерегли у спецслужбі.