п’ятниця , 29.03.2024

До місцевих бюджетів Прикарпаття надійшло понад 75 мільйонів гривень податку на нерухомість

З початку року до місцевих бюджетів Івано-Франківщини надійшло 75,9 млн грн податку на нерухоме майно, що на 18,3 млн грн більше надходжень минулого року.

Про це повідомили в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

Зокрема, юридичні особи перерахували 47 млн грн податку на нерухоме майно, фізичні особи – власники нерухомості сплатили 28,9 млн гривень.

Нагадаємо, платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, у тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості.

Ставки податку встановлюються органами місцевого самоврядування.

Податок нараховується на загальну площу об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, у тому числі їх часток.

При цьому, розрахована сума податку на нерухоме майно, збільшується на 25 тис. грн за кожен об’єкт нежитлової нерухомості, загальна площа яких перевищує 300 кв. м для квартири або 500 кв. м для будинку

Крім того, сплачувати податок на нерухоме майно зобов’язані не всі фізичні особи, а лише ті, які мають в наявності квартиру, житлова площа якої перевищує 60 кв.м і будинку площею більше 120 кв.м. У випадку наявності об’єктів нерухомого майна різних типів податок сплачується за площу, що перевищує 180 кв.м., тобто податок нараховується лише на «зайві» квадратні метри.

Фізичні особи-власники нерухомості в поточному році сплачують податок на нерухомість за об`єкти, що були у володінні в 2018 році впродовж 60 днів з дня вручення повідомлення – рішення.

Власники нерухомості, які не отримали такого повідомлення-рішення, або мають сумніви щодо сум нарахованого податку, можуть звернутися з письмовою заявою до податкової інспекції за місцем реєстрації для проведення звірки.