субота , 20.04.2024

Дверні ручки для міжкімнатних дверей. Оптимальний вибір

Багато хто не приділяє особливої ​​уваги вибору дверних ручок. Хтось дивиться тільки на ціну, інші оцінюють лише зовнішній вигляд.

Але не можна забувати, що навіть схожі зовні моделі далеко не завжди будуть поводитися однаково і будуть служити однаково довго.

Вибираючи дверні ручки, потрібно брати до уваги умови експлуатації, її ергономічність, функціональність і стійкість до зношування, а також особливості дверей, на які вона встановлюється.

Ручки за методом відмикання

Найпоширеніший вид, який зустрічається в більшості дверей — натискні. Це знайомі всім Г-образні ручки, сполучені стрижнем, який проходить двері наскрізь. При натисканні він відсуває всередину фалеву засувку, яка утримує двері щільно закритою. Натискні ручки бувають на планці або на розетці. 

Перший варіант передбачає наявність замкового механізму і частіше зустрічається у вхідних дверях. Однак, якщо потрібно встановити замок з ключем в міжкімнатні двері, можна легко знайти відповідну модель на планці. Раніше такі ручки можна було часто зустріти в санвузлах та ванних кімнатах, але зараз для цих приміщень більше популярні зручні засувки на окремій розетці.

Другий варіант — на круглій або квадратній розетці підходить для будь-яких міжкімнатних дверей і виглядає більш компактно та аскетично.

Поворотні або, як їх зазвичай називають, ноби — це кулясті ручки, в яких фалева засувка ховається всередину при повороті кулі по осі. Останнім часом такі моделі не дуже популярні, але та у них є свої переваги. Вони більш компактні та різноманітні за матеріалом виконання і дизайну, тому можуть оригінально доповнити незвичайний інтер’єр в різних стилях. 

Їх також складніше відкрити, тому вони відмінно підійдуть для тих, хто хоче закрити кімнату від маленьких дітей і домашніх тварин. Їх основний недолік, правда, також полягає в складності відкривання — ви не зможете відкрити двері, якщо у вас будуть зайняті обидві руки (у випадку з натискною ручкою це можна зробити ліктем, наприклад).

Стаціонарні ручки не мають власного механізму закривання і зазвичай встановлюються в комплексі з різними замками або засувками. Наприклад, можна використовувати роликову або магнітну засувку, яка буде утримувати двері в закритому стані.

Компактні стаціонарні моделі в поєднанні з такими засувками можна встановити в дитячу кімнату, якщо потрібно, аби дитині було простіше відкрити двері або переживаєте, що механізм з фалевою засувкою може вийти з ладу і ви не зможете його самостійно розблокувати.

Масивні П-подібні стаціонарні ручки часто встановлюються на важкі дерев’яні або металеві двері, щоб знизити навантаження на дверну фурнітуру при відкриванні.