четвер , 28.03.2024

Галицький район накрила “пилова буря” із Бурштинської ТЕС (ФОТО)

Сьогодні на території Бурштинської ТЕС шквальний вітер підняв стіну золи, яку розніс на прилеглі села.

На територію золовідвалів Бурштинської ТЕС (холдинг ДТЕК) приїхав громадський активіст Василь Абрамів. На місце події він викликав представників Рогатинської районної санітарно-епідеміологічної станції, повідомляє КУРС.

За технологією золовідвали мають зволожувати. Про це, зокрема, говорилося під час громадських слухань про реконструкцію і нарощування золовідвалів, які провели у Галичі. Раніше повідомлялося, що мешканці села Бовшів, де планують після реконструкції додати ще два яруси золовідвалу, виступили категорично проти цього проекту.

Зазначимо, за останні кілька місяців така ситуація повторюється вже вдруге. Попередня “пилова буря” була зафіксована 30 червня. Її намагалися приборкати галицькі рятувальники.

Василь Абрамів зазначає, що екоінспекцію Карпатського округу керівництво ДТЕК не допускає на позапланову перевірку Бурштинської ТЕС.

У прес службі компанії ДТЕК вважають, що пилюка здіймалася з під’їзних шляхів, які зробив підрядник для виконання робіт по нарощуванню відвалу.

Крім того, через шквальний вітер верхній прошарок пилу на дорозі не встигав накопичити вологу, хоча поливочний транспорт, як запевняють в омпанії, на місці працював. Задіяно як транспорт ТЕС, так і пожежні машини.

Наразі на золовідвалі №3 тривають будівельні роботи щодо нарощування ярусів. Під час та після завершення будівництва на золовідвалі буде працювати система пилоподавлення, обіцяють у ДТЕК.

Ось офіційна реакція компанії з приводу даної ситуації:

“9 вересня Бурштинська ТЕС  була вимушена відмовити у допуску Державній екологічній інспекції Карпатського округу, оскільки Держекоінспекцією в черговий раз не виконані вимоги чинного законодавства, зокрема на час перевірки як й у попередні рази не затверджено та не оприлюднено уніфіковану форму актів з переліком питань, що відповідають Постанові Кабінету Міністрів України від 10.05.2018 р. № 342.

Як тільки органи контролю належно оформлять усі документи, згідно вимог законодавства, то зможуть провести перевірку на ДТЕК Бурштинська ТЕС

9 вересня на території золовідвалу №3 Бурштинської ТЕС спостерігалось пиління, спричинене потужним поривчастим вітром. Пил здіймався з під’їзних шляхів, створених підрядником для виконання робіт по нарощуванню відвалу. Під час проведення будівельних робіт на золовідвалі передбачено заходи з пилоподавлення (полив доріг за допомогою машин), але через потужний вітер верхній прошарок пилу на дорозі не встигав накопичити вологу.

Для локалізації пиління було задіяно поливочний транспорт Бурштинської ТЕС та пожежні машини.

Наразі погодні умови покращилися і ситуація стабілізувалася.

На золовідвалі №3 тривають будівельні роботи щодо нарощування ярусів. Під час та після завершення будівництва на золовідвалі буде продовжувати функціонувати система пилоподавлення”. – зазначають у прес-службі ДТЕК “Енерго”.

Фото – Галич давній і сучасний, Василь Абрамів.