п’ятниця , 19.04.2024

В об’єднаних громадах Івано-Франківщини створять осередки “Пласту”

В об’єднаних територіальних громадах Івано-Франківської області планують утворити осередки національної скаутської організації «Пласт».

Про це інформують у пресслужбі Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття.

Як розповів заступник голови окружної старшини Івано-Франківської області Степан Корчинський, нині працюють над створенням станиць та осередків у громадах області. Передовсім шукають людей, які зможуть працювати з молоддю.

«Шукаємо ініціативну молодь. В ідеальному випадку – студентів вишів обласного центру, які створюватимуть і координуватимуть роботу осередків. Для таких людей плануємо 9 вересня провести навчання в нашій домівці (м. Івано-Франківськ, вул. Павлика, 10). Якщо людям буде цікаво – організуємо для них триденний вишкіл. Одразу після того провід визначатиме уповноваженого, який уже, власне, зможе розбудовувати підрозділ організації у своїй громаді. Ми забезпечуватимемо всебічну підтримку. Коли буде сформовано структури в ОТГ – зможемо набирати групи дітей», – зазначив він.

Виконавчий директор Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття Максим Чопей наголосив, що підтримує таку ідею. Зокрема, зауважив, що створення пластових осередків в ОТГ дасть змогу виховати патріотичну молодь, яка пропагуватиме здоровий спосіб життя.

Як розповів Степан Корчинський, основна мета всеукраїнської організації «Пласт» полягає у сприянні всебічного патріотичного виховання та самовиховання української молоді на засадах християнської моралі. Скаутська організація має розгалужену систему. Найвищий рівень – Конференція українських пластових організацій, яка включає до свого складу представництва з України, Канади, США, Австралії, Німеччини, Польщі та ін. Наступним рівнем є Крайова національна скаутська організація, на обласних рівнях функціонують округи, які займаються координацією роботи. У містах – станиці, а за ними йдуть осередки.

Нині до Крайової організації «Пласту» входять майже 20 тисяч українців. На Прикарпатті налічують 1500 пластунів, а до Івано-Франківської станиці входять 600 вихованців. Серед найпотужніших станиць області – Івано-Франківська, Коломийська, Калуська, Надвірнянська, а також Рогатинська».

«Пласт є найбільшою волонтерською організацією в Україні та має розгалужену систему. Такої серйозної організації, котра працює безкоштовно з дітьми, у нашій державі немає», – наголосив Степан Корчинський. І поділився амбітною метою – до 2030 року залучити до Пласту понад 10% української молоді.