п’ятниця , 19.04.2024

Сьогодні гроші, завтра – газ: чи зможуть українці заощадити на опаленні взимку

НАК “Нафтогаз” до 25 вересня пропонує населенню закупити наперед газ за зниженою ціною 4874,42 грн за тис. “кубів” без податків.

Таким чином українці зможуть заощадити на опаленні 25%. Одна особа може придбати не більше 25 тис. куб. м газу, пише gazeta.ua.

Щоб купити газ, споживачам треба звернутися до свого газзбуту і підписати додаток до стандартної угоди. Далі внести предоплату. Тоді взимку треба буде платити тільки за транспортування газу.

“Нафтогаз не постачає газ напряму домогосподарствам. За винятком єдиного Кропивницького облгазу. Його споживачі дійсно можуть підписати угоду на умовах “сьогодні гроші, завтра – газ”. З іншими облгазами є проблеми. Де вони зберігатимуть той газ? Чи буде гарантувати приватний облгаз, що споживачі вчасно отримають оплачене паливо?” – розповів Геннадій Рябцев із науково-технічного центру “Психея”.

За його словами, щоб українці могли підписувати подібні угоди, для облгазів треба прописати штрафні санкції.

“Думаю, що закупляти газ на зиму насамперед пропонують домогосподарствам, які використовують газ для опалення і підігріву води. Багатоквартирним будинкам, які використовують газ виключно для приготування їжі, це не треба. Там обсяги невеликі”, – пояснює Рябцев.

Експерт попереджає, що газ однозначно буде дорожчати взимку.

“У нас немає розподілу газу між внутрішнім видобутком і тим, що купуємо на європейських хабах. По суті, споживачеві байдуже, який газ купувати, бо ціна визначається за паритетом імпорту. Взимку ціна зросте. Максимально дорого газ коштуватиме у розпал опалювального сезону”, – прогнозує Геннадій Рябцев.