четвер , 28.03.2024

Після пожежі від давнього храму залишився лише фундамент (ФОТО)

130-річна Введенська церква в селі Новоселиця Снятинського району 19 серпня знищена пожежею.

Громада Новоселиці просить допомоги на відновлення згорілого храму, де свого часу правив Святіший Патріарх Київський і всієї Руси-України Володимир Романюк.

На місці старовинного дерев’яного храму в селі Новоселиця Снятинського району – згарище. 130-річна Введенська церква знищена пожежею, що сталася 19 серпня.

Дерев’яна споруда згоріла до фундаменту, пише “Голос України”.

Парафіяни разом зі священиком о. Василем Ткачуком розчищають завали в надії знайти хоча б щось зі святинь. Наразі врятовано тільки стару ритуальну чашу. Винесли також пам’ятну дошку про Патріарха УПЦ КП Володимира Романюка. Уродженець сусіднього села Хімчин Косівського району Глава Церкви правив тут свої перші служби Божі.

Першим вогонь помітив Андрій Пугач, який мешкає неподалік та прислуговує в храмі. Він кинувся по шланг та повідомив пожежників. Як розповідає новоселицький сільський голова Василь Жмендак, полум’я всередині церкви було таке потужне, що рятувальники були вже безсилі.

У селі є ще одна православна церква. Відправи почергові. 19 серпня, на свято Преображення Господнього, урочиста літургія була саме у знищеному невдовзі вогнем дерев’яному храмі. Громада Новоселиці просить допомогти відновити давню, намолену віками, святиню.

За останнє десятиліття Прикарпаття час від часу приголомшують страшні новини про пожежі в давніх храмах. На місці дерев’яної церкви в селі Ясенів Пільний Городенківського району, приміром, виросла величава церква. Але громада й досі із сумом згадує стареньку святиню, яку не зуміли зберегти.

Гроші можна передати безпосередньо голові ревізійної комісії або переказати на рахунок ПриватБанку 5168 7574 0109 9447 (Пугач Андрій Васильович).

Читайте також:
На Івано-Франківщині згоріла старовинна дерев’яна церква (ФОТО)